jaZZanti: Sid Hille Contemporary Collective


coco-panorama

jaZZanti -sarja jatkui viime torstaina tuttuun tapaan Laulumiesten juhlasalissa Sid Hille Contemporary Collectiven esiintymisellä. Keikan ytimenä toimi viime vuonna levynä ilmestynyt Outer Space -teos joka jättää paljon tilaa kvartetin improvisaatiolle, joten livekokemus on joka kerta erilainen.

Bändin lupaus vahvasti improvisoidusta sisällöstä piti viime vuonna kuulemaani keikkaan verrattuna – muutama selkeä yhtymäkohta, erityisesti lopun jäntevämpi nostatus, piti teoksen kokonaisuutena tunnistettavana mutta toiston kaavamaista makua ei luovassa soitossa ollut.

Uutena elementtinä Hille soitti lähes teatraalisin elein thereminiä, joka päätyi bändin soitinvalikoimaan kuuleman mukaan keikkabussissa fiilisteltyjen Led Zeppelin -videoiden innoittamana. Muutenkin sähköisillä soittimilla ja efekteillä on Contemporary Collectiven musiikissa vahva osa, Hille, kitaristi Teemu Viinikainen ja sellisti Markus Hohti käyttävät kaikki runsasta sähköistä efektivalikoimaa vain bassoklarinetisti Heikki Nikulan pysyessä täysin akustisena.

Tällä kertaa setin alkupään leijailevat tunnelmat toivat mieleen varhaisesta Milesin fuusiosta myös In a Silent Wayn, kokonaissoundin ollessa kuitenkin vahvemmin modernin elektroakustisen musiikin kuin fuusiojazzin puolella. Sellon ja bassoklarinetin lämpimät sävyt hyväilevät kuulijaa ja Hillen pehmeä kosketus flyygelin ääressä ihastuttaa.

Viime vuoden Jazzpossun parhaiden kotimaisten levyjen listalle päässyt kokoonpano osoitti jälleen kyntensä – erinomainen valinta syksyn jaZZanti-sarjan ohjelmistoon.

  • Sid Hille, koskettimet, theremin, lyömäsoittimet
  • Teemu Viinikainen, kitara
  • Heikki Nikula, bassoklarinetti
  • Markus Hohti, sello

jaZZanti-sarja jatkuu ensi viikolla tiistaina 29.9 yhteistyössä Vapaat äänet -tuotannon kanssa. Tuolloin Laulumiehissä sooloina ranskalaisviulisti Dominique Pifarély, basisti Claude Tchamitchian ja pianisti Aki Rissanen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *