Jazzpossun lokakuun 2015 soittolista


possu-lokakuu

Uusia mielenkiintoisia levyjä, keikkoja ja tulevia festivaaleja on tarjolla taas yllin kyllin, joten kuukauden musiikillinen kattaus koostuu etupäässä ajankohtaisesta musiikista. Sukelletaan siis pitemmittä puheitta musiikkiin.

Aki Rissanen – Couscous Gratuit

Pianisti Aki Rissanen on ollut näkyvä hahmo tänä vuonna ja monessa mukana ja uutta soololevyäkin on tulossa aktiiviseen toimintaan heränneellä Ilma Recordsilla, hyvältä kuulosti tämän viikon jaZZanti konsertissa maistiaiset tulevalta. Rissanen on levyttänyt Ilmalle sen aiemmallakin aktiivisuuskaudella, tässä näytteenä leikkisä Couscous Gratuit joka on jäänyt elämään Rissasen live-ohjelmistoon näihin vuosiin saakka etenkin hänen trionsa Amorandom-ohjelmistossa.

The Thing – India

Pohjoismaisen free jazzin tähtitrio The Thing on vahvasti läsnä Tampere Jazz Happeningissa loka-marraskuun vaihteessa vaikka trio ei esiinnykään festareilla (ainakaan virallisen ohjelman mukaan) – lauantain Pakkahuoneen iltapäivässä nimittäin kuullaan kolmea kokoonpanoa joita johtavat Thingin Paal Nilssen-LoveMats Gustafsson ja Ingebrigt Håker Flaten. Tässä Thingiä triona – vimmainen tulkinta Coltranen Indiasta kuultiin livenä myös bändin viimeksi käydessä Helsingissä.

Equally Stupid – Exploding Head

Equally Stupid -trio on myös työstänyt uutta materiaalia tulevaa toista levyä varten. Kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin Dark Forest kokoonpanolta on uusi levy tulossa ulos ensi viikon perjantaina ja ennakkokappale on jo saavuttanut Jazzpossun joten blogissa tästä lisää lähipäivinä. Sveitsiläistaustainen rumpali David Maier muuten tänään levykauppakeikalla Digeliuksessa Mikko Innasen ja Eero Tikkasen kanssa 18:00.

Mikko Innanen – Sparkling Mullet

Mikko Innasesta puheenollen hän on Rissasen tavoin myös Ilma Recordsin vanhoja ja tulevia artisteja. Innaselta ilmestyi Ilmalla varsin omaperäinen soololevy F60.8 (jonka nimi on muuten koodi narsistiselle persoonallisuudelle) jota tässä kuultakoon yhden riipaisun verran ja nyt tulossa on Ilman julkaisuryppäässä levy-yhtiön puuhamies Pekka Tuppuraisen kanssa toteutettu F60.8.2 ja lisäksi Innanen on mukana toisen levynsä Franz Biberkopf julkaisevassa Röd/Blå -kokoonpanossa Rissasen, Tuppuraisen, Magnus Broon ja Joonas Riipan kanssa.

Jon Irabagon – Revvvv

Innasen F60.8 tuli tässä taannoin mieleen kun kuuntelin saksofonisti Jon Irabagonin uutta levyä Inaction is an Action jossa on melkoista kohinaa ja surinaa saksofonin läpi puhallettuna.

Dominique Pifarély, Noël Akchoté & Tony Marsh – Cinque [5]

Viikon jaZZanti-illan ajankohtaisin kansainvälinen vieras oli äskettäin ECM:llä uuden soololevyn julkaissut Dominique Pifarély joka oli nyt hieman hillitymmissä kamarijazztunnelmissa verrattuna esimerkiksi tähän vuonna 1997 Pariisissa äänitettyyn raakaan free jazz vääntöön joka julkaistiin pari vuotta sitten digitaalisesti.

Henri Texier – L’éléphant

jaZZanti-keikan artisteista kolmannen – basisti Claude Tchamitchianin – otteet toivat paikoin mieleen vanhemman sukupolven ranskalaisbasisti Henri Texier’n. Tässä hänen musiikkiaan.

Andy Emler Trio – Balise Arco

Tchamitchian oli aiemmin tuttu Jazzpossulle parhaiten Andy Emlerin Trion basistina. Tässä reilun kymmenen vuoden takaiselta Tee Time levyltä otetulla Balise Arco -kappaleella Tchamitchianin basso on vahvassa osassa.

Medeski, Martin & Wood – Thaw

Edellisen kappaleen hitaasta, mutta vahvasta väännöstä tuli mieleen tämä viime vuonna Tampereella vierailleen Medeski, Martin & Woodin akustisen puolen biisi Thaw.

Maria Faust Sacrum Facere – Epp

Tämän vuoden Tampere Jazz Happening vieraita on puolestaan virolaissaksofonisti ja säveltäjä Maria Faust jonka Sacrum Facere laulusarja ammentaa Viron kansanperinteestä ja runolaulusta.

Röd/Blå – Wolkenbügel

Ilma Recordsin uusi tuleminen aktivoi siis myös Röd / Blå -kokoonpanon jonka ensimmäinen tupla-CD oli melkoinen sekoitus musiikillista kokeellisuutta ja David Bowien instrumentaalibiisien tulkintoja ja ties mitä.

Pascal Niggenkemper Vision7 – Sortir De La Colère

Uutta musiikkia on äskettäin julkaissut myös saksalaisrumpali Christian Lillinger joka on tehnyt yhteistyötä Berliinissä myös kitaristi Kalle Kaliman kanssa. Uutta Grund-levyä ei löydy Spotifysta, joten otetaan basisti Pascal Niggenkemperin Vision7 -kokoonpanoa jonka riveissä Lillinger kävi Pori Jazzien uLTRA mUSIC nIGHTS -keikalla pari vuotta sitten.

Colin Stetson & Sarah Neufeld – Won’t Be a Thing to Become

Tampereelle tulee tänä vuonna myös kanadalaiskaksikko Colin Stetson & Sarah Neufeld. Stetson tunnetaan jazzpiireissä tunnetaan hurjista soolobassosaksofonilevyistään joissa monien mikforonien ja soittotekniikoiden kautta luulisi olevan runsaasti jälkiäänityksiä tai useampia soittajia ja rock-piireissä puolestaan mm. Arcade Firen ja Bon Iverin livekokoonpanoja vahvistaneena soittajana. Arcade Firestä tunnetaan myös viulisti Neufeld.

Yhdessä kaksikon musiikki on varsin miellyttävää ja inhimillisen rosoista minimalismia.

Kasperi Sarikoski & Nuance – Essence

Tampereen kotimaisessa kattauksessa on mukana nousevan pasuunatähden Kasperi Sarikosken johtama Nuance joka julkaisi keväällä ensimmäisen levynsä. Siltä näin pitemmän päälle on jäänyt mieleen erityisesti tämä erinomainen nimibiisi.

Klabbes Bank – Z

Yksi ulkomainen vuoden levyjulkaisu joka pitäisi vielä ehdottomasti saada hyllyyn on ruotsalaisen Klabbes Bankin Z. Hienoa modernia soundia.

Matthew Halsall – Fletcher Moss Park

Tuleva ulkomainen julkaisu joka löytänee tiensä Jazzpossun hyllyyn on manchesterilaistrumpetisti Matthew Halsallin johtaman Gondwana Orchestran Into Forever joka ilmestyy digitaalisesti ja CD:llä huomenna 2.10. ja LP:nä myöhemmin lokakuussa. Sitä odotellessa vähän vanhempaa Halsallia ajalta – Fletcher Moss Park.

Oddarrang – No Hay Banda

Oddarrangin uusi klubi-iltojen sarja alkoi Laboratory-nimikkeellä syyskuun aikana – uutta levyä on tulossa, studioon loppuvuodesta, levy arviolta ulkona ensi syksynä. Uutta odotellessa kuunneltakoon vaikka ihan ensimmäistä levyä Music Illustrated joka voitti heti Jazz-Emman.

Girls in Airports – Aftentur

Oddarrangin kanssa samalla levy-yhtiöllä, brittiläisellä Edition Recordsilla, on nyt myös tanskalainen Girls in Airports jonka musavideosta tulikin jo postattua. Nyt on uusi levy Fables ulkona myös Spotifyssa ja hyvältä kuulostaa.

Piirpauke – Kuunnousu

Uraauurtava maailmanmusiikkiyhtye Piirpauke juhlistaa tänä vuonna 40. juhlavuotta UMOn tavoin. Pääkaupunkiseudulla bändi on nähtävissä livenä Espoossa Sellosalissa Etnosoi! -festivaaleilla 12.11.

Verneri Pohjola & Joonas Riippa – Main Course

Otetaan nyt vielä yksi näyte Ilma Recordsin vanhaa tuotantoa – Verneri Pohjolan ja Joonas Riipan Michelin Star on vahvoista melodioistaan tunnetun Pohjolan diskografiassa melkoinen kummajainen, mutta samanlaista musiikillista tutkimusmatkaa vaikuttaa näytteiden perusteella olevan tulossa tulevalla 105% -levylläkin.

Heikki Ruokangas & Joni Nyberg – You Don’t Know What Love Is

Kokeellisen ja modernin soittolistan päätteeksi otetaan loppuun vähän enemmän tukevaa maaperää. Äskettäin uuden levyn ovat julkaisseet Oulun seudulla vaikuttavat kitaristit Heikki Ruokangas ja Joni Nyberg. Suurin osa levyn materiaalista on omia sävellyksiä, mutta tässä standardi You Don’t Know What Love Is.

Walter Smith III – Moranish

Sibelius-Akatemian jazzin aineryhmän vuosittaiselle DIG.-festivaalille saapuu tänä vuonna mm. muutamia amerikkalaisen modernin post-bopin taitajia. Tässä esimerkkinä tulevasta saksofonisti Walter Smith III:tta joka vieraili viimeksi Suomessa 2014 April Jazzeilla Ambrose Akinmusiren kvintetissä.

Fast Company – Fast Company

DIG.issä esiintyy myös Fast Company jonka muodostavat Jerry BergonziJoey Calderazzi, jazzprofessori Jukkis Uotila ja tällä kertaa livenä ruotsalaisbasisti Johnny Åman – tällä muutaman vuoden takaisella levytyksellä bassossa toinen ruotsalainen: Lars Danielsson.

John Scofield – Get Proud

Viime viikolla uuden levyn julkaisi viimeisten vuosikymmenten jazzkitaristien kärkeä edustava John Scofield – vielä skeba svengaa tuttuun letkeään tapaan. Bändissä Joe LovanoBill Stewart ja Larry Grenadier.

Levy-yhtiönä toimii muuten viime vuonna haudasta kaivettu Impulse! joka ei kyllä suoraan sanoen ole kummemmin vakuuttanut modernissa muodossaan kun labelin legendaariseen menneisyyteen vertaa.

Chick Corea Vigil – Galaxy 32 Star 4

Yksi suurimpia vielä aktiivisesti keikkailevia ja levyttäviä jazzlegendoja – Chick Corea – tuo 70-luvun fuusiohenkeä uudelleen herättelevän Vigil -bändinsä toistamiseen Helsinkiin 16.10. tällä kertaa Kulttuuritalolle. Edellisestä kerrasta on päällimmäiseksi jäänyt mieleen Finlandia -talon keikan huonosti bändille sopinut akustiikka – taisi olla asetukset vähän pielessä muuten tuolla kiertueella klubeilla esiintyneelle bändille, ehkä nyt Kultsalla toimii livenä paremmin.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *