Jazz ‘n Jam: Duo Nueva Finlandia


duo_nueva_1

Parikymmentä vuotta sitten 90-luvun puolessa välissä kuulin Trio Nueva Finlandiaa jossa silloin soittivat Paroni Paakkunainen saksofonia, Eero Ojanen pianoa ja Teppo Hauta-Aho Espoon Kulttuuritalolla. Keikka oli ensimmäinen kokemani vapaamman improvisoidun musiikin esitys ja se jäi vahvasti mieleen tuolloin aivan uudenlaisena musiikkikokemuksena.

Eilen Malmitalolla Duo Nueva Finlandia – Ojanen ja Hauta-Aho – pitivät +50 juhlakonsertin pitkällisen yhteisen taipaleen kunniaksi, joten pitihän sinne mennä kuulemaan miten soitto päälle seitsemänkymppisiltä sujuu.

Ja sujuihan se sulavasti. Jos vertaa Spotifystakin löytyvään Ha! What’s Going On? –taltiointiin sieltä parin kymmenen vuoden takaa niin ikä on tuonut hieman rauhallisuutta ja harmoniaa tullessaan. Vapaamman improvisaation henki eli vielä paikoin vahvana, mutta liukuminen vapaamman ja perinteisesti kauniimman tonaalisen materiaalin välillä sujui sulavasti, musiikin henki muuttui aivan yhtäkkiä huomaamatta.

Oman teatraalisen säväyksensä setin loppupuolelle toi näyttelijä Erkki Saarela Emmi Jurkan verevässä hahmossa Teatteri Jurkan Ilta Emmin kanssa -monologin hengessä. Juhlakonsertissa yhdistyivät näin Ojasen uran eri merkittävät puolet vapaamman improvisaation ja teatterimusiikin saroilla.

duo_nueva
Duo + “Emmi”
  •  Eero Ojanen, piano
  • Teppo Hauta-Aho, basso
  • +Erkki Saarela, Emmi Jurkka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *