UMO with Michael Brecker: Live in Helsinki 1995


brecker

UMOn juhlavuoden toinen levyjulkaisu vie meidät 40 vuotta kestäneen taipaleen puoleen väliin vuoteen 1995 Rich Shemarian kaudelle taiteellisena johtajana juuri Svenska Teaternin tiloihin avattulle Royal Cotton Clubille. Tuolloin vieraaksi oli saatu mies sen ajan jazzmaailman huipulta: saksofonisti Michael Brecker.

Itse en ole koskaan ollut Brecker-fani (vaikka ihan jazzkiinnostuksen alkuaikoina Brecker Brothersia tulikin kuunneltua) – Brecker on nimittäin varsin ikoninen muusikko aikakautena 70-luvun lopussa ja 80-luvulla jolloin monet soundit ja tyylit menivät omaan makuuni huonompaan suuntaan. Omista suosikeistani mm. Joni Mitchellin ja Frank Zappan levyille Brecker purjehtii aika tarkkaan juuri siinä pisteessä missä niiden taso laskee Mitchellin Mingus-levyn kiertueella levytetylle livelevylle Shadows and Light ja Zappan vuonna 1976 äänitetylle ja 1978 julkaistulle Zappa in New Yorkille.

Onneksi kasarin liian teflonisista pehmosoundeista ei ole kovin paljoa jälkiä tällä taltioinnilla vaan tarjolla on täysipainoista ja korkeatasoista big band -soundia ja solistina Brecker vetää vahvasti niin balladit, perinteiset big band tykittelyt ja funkkaavammat vedot. Shemarian johdolla UMOn soundi on varsin kansainvälinen ja alunperin YLElle VP Heinosen tuottama taltiointi kuulostaa erittäin hyvältä – hieno siivu suomalaista big band -historiaa joka ansaitseekin tulla julkaistuksi näin juhlavuonna.

Levyn materiaali on pääosin lähtöisin jenkkikynistä, mukana kolme Breckerin omaa sävellystä. Kirmo Lintisen Ginare edustaa levyllä kotimaista sävellysosaamista – se on muutenkin jäänyt levyltä eloon eräänlaisena virstanpylväänä nuoren Manuel Dunkelin tulikokeena saksofonilegendan taisteluparina.

Biisien klassikko-osasto kolahtaa kuitenkin ainakin Jazzpossulle eniten – Brontisek Kaperin Invitation ja kaksi Horace Silver -biisiä Nica’s Dream ja Nutville edustavat levyllä vahvaa ja ajatonta big band meininkiä.

Levyltä voi kuunnella näytteitä levy-yhtiö Random Act Recordsin sivuilta. Levyä myyvät Digelius ja Levykauppa Äx.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *