EtnoSoi! – Krakatau Kuudennella linjalla


krakatau

Yhdeksänkymmentäluvulla Suomen jazzin kansainvälisesti tunnustettuun terävimpään kärkeen kuului 1985 perustettu tuolloin ECM:lle levyttänyt Raoul Björkenheimin Krakatau jonka free jazzin ja rockin vaikutteita yhdistelleen musiikin henki oli lähellä toista ajan keskeistä kokoonpanoa – Edvard Vesalan Sound & Furya, jossa myös kuultiin vuosien varrella monia samoja soittajia. Bändiä ei ole viime vuosina hirveän usein keikoilla nähty, mutta nyt EtnoSoi! festarien yhteydessä bändi nousi Kuudennen Linjan lavalle mukana kokoonpanossa Björkenheimin lisäksi ECM-kauden avainhahmot Jone Takamäki puhaltimissa ja juuri Yrjö-palkinnon voittanut Ulf Krokfors. Rummuissa ja lyömäsoittimissa tällä kertaa Sound & Furynkin uuden tulemisen levylläkin soittanut Ilmari Heikinheimo. Materiaali oli pääosin uutta – lieneekö Krakataultakin tulossa uusi levy tällä vuosikymmenellä Sound & Furyn lailla…

Jos free jazz -bändi etno-festareilla kuulostaa eksoottiselta valinnalta niin Takamäen setin avannut vahvasti aasialaishenkinen huilu ja laulu-osuus osoitti heti kärkeen miten vahvasti maailmanmusiikin vaikutteet Krakataun musiikissa kuuluvat. Eivätkä etnomausteet rajoittuneet vain Aasiaan vaan Björkenheimin kitarakin soi paikoin afrikkalaisessa hengessä Saharan aavikon alueen ja Malin musiikin mieleen tuoden.

Raskasta ja riemukasta free jazz/rockin vyörytystäkin toki kuultiin noin puolitoistatuntisessa setissä – miedoimpien henkien meditatiivinen mystiikka kasvoi äänenvoimakkuuden mukana tehokkaaksi hypnoottiseksi paahdoksi ja Takamäen vaihtaessa tenorisaksofoniin tyyli muuttui free jazzimmaksi.

Monipuoliset musiikin vaikutteet käytettiin hienosti hyväksi – lopputulos tuntui osien summaa suuremmalta ja etnisen musiikin yhdistäminen blues-pohjalta ponnistaviin sähkökitarariffeihin ja vapaampaan jazz-tykittelyyn tuntui Krakataun soittaessa mitä loogisimmalta musiikilta. Soitto tuli sydämestä ja tuntui aidolta ja johdonmukaiselta.

  • Raoul Björkenheim, kitarat, huilu
  • Jone Takamäki, puhaltimet, laulu
  • Ulf Krokfors, basso
  • Ilmari Heikinheimo, rummut, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *