Vilma Timonen Quartet – Drops


vtq

Otetaanpa vaihteeksi hieman modernia kansanmusiikkia. Jazzpossu ei hirveän aktiivisesti tätä genreä seuraa, mutta aikojen saatossa joitain folkkareita kuten Maria Kalaniemeä ja Värttinää on tullut diggailtua paljonkin ja jazzin tavoin painopiste on aidolla soittamisella ja kiitos Sibelius Akatemian vaikutteiden vaihtoa tapahtuu käytännössä puolin ja toisin.

Sibelius Akatemiassa vaikuttaa myös lehtorina päivän aiheena olevan Vilma Timonen Quartetin johtohahmo Vilma, joka tässä kokoonpanossa soittaa kanteletta ja laulaa.  Lyömäsoittimista löytyy monille blogin lukijoille Herdistä tuttu Tuomas Timonen, kitarasta, trumpetista ja mandoliinista Topi Korhonen ja bassosta mm. Olavi Uusivirran ja Juha Tapion bändeissä soittanut Jaakko Kämäräinen.

VTQ:lta on juuri ilmestynyt kolmas levy Drops – edellinen levy Forward oli ilmestyessään 2009 vuoden Etno-Emma voittaja.

Musiikki on kanteleen ja Korhosen kielisoitinten vetämänä heleästi soivaa nykypäivän maailmanmusiikkia – vertailuja genren näkyvimpään kotimaiseen bändiin, Värttinään ei voine välttää, karjalaisen kansanmusiikin henki huokuu täälläkin.

Muutamista biiseistä tuli kuitenkin vähän yllättävämpi bändi päällimmäisenä mieleen – monien kappaleiden melodiat ja laulun rytmitys toivat elävästi mieleen CMX:n ja saatoin sieluni korvin kuulla sävelet rankemmalla kädellä soitettuna ja A.W. Yrjänän laulamana. Jännä juttu, en ole ihan näin läheiseksi aiemmin kokenut CMX:n suhdetta kansanmusiikkiin.

Yhtyeen kappaleet ovat pääosin Vilman käsialaa, mukana on kaksi instrumentaalia joiden tekoon ovat osallistuneet Tuomas ja Jaakko. Näistä erityisesti Timosten sävellys Pinnan alla imee vahvasti mukaansa. Levyn päättää hieman erilaisiin tunnelmiin ehkä lähempää pop-musiikkia melodialliset ideansa ammentava Jaakon sävellys Paasto.

Usein tuntuu, että suomalainen kansanmusiikki ei saa ansaitsemaansa arvoa maamme rajojen sisällä ja tälläkin levyllä on yritystä tehdä bändiä ulkomaisille tahoille helpommin lähestyttäväksi – englanninkielisestä nimestä huolimatta kaikki sanoitukset, myös nimibiisissä Drops, ovat suomeksi. Vähän oudolta peliliikkeeltä vaikuttaa, mutta eiköhän valinta liene kuitenkin perusteltu.

Kannel soi kauniisti ja levy on oikein mukavaa kuunneltavaa. Näin jazzin suunnalta tulevalle vähän enemmän inhimillistä särmää ja vääntöä toivoisi tosin musiikkiin nyt liikutaan aika pitkälti siellä kansanmusiikin seesteisemmällä ja aurinkoisemmalla puolella.

Uutta levyä voi ostaa suoraan levy-yhtiöltä tai  Amazonista tai digitaalimuodossa iTunesista, kahden kappaleen verran näytettä löytyy myös Spotifysta.

  • Vilma Timonen, kantele, laulu
  • Tuomas Timonen, lyömäsoittimet, laulu
  • Topi Korhonen, kitara, trumpetti, mandoliini, laulu
  • Jaakko Kämäräinen, basso, laulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *