April Jazz Club avasi toimintansa Espoossa Verneri Pohjola Quartetin tahtiin


ajc

Suomen Jazzliiton ja Muusikkojen liiton yhdessä luotsaaman Jazz Finland LIVE -hankkeen hedelmistä saatiin eilen nauttia ensimmäistä kertaa Espoossa kun toimintansa aloitti April Jazz Club. Tänä vuonna klubi-iltoja järjestetään 22 kappaletta April Jazz festivaaleilla vierailleille jamipaikkana tutuksi tulleessa Original Sokos Hotel Tapiola Gardenissa.

Kohtuullista kymmenen euron pääsymaksua vastaan klubilla saa mukavasti vastiketta – musiikkia kuullaan illan mittaan kolme settiä jonka päälle vielä lava on avoin jameille. Illan avaa kuudelta Espoon musiikkiopiston itsenäisen pop/jazz-linja Ebelin opiskelijoiden setti jonka jälkeen illan pääesiintyjä soittaa kaksi settiä.

Gardenin aulasta suhteellisen paljon tilaa oli jätetty ruokailijoille ja Grill It! ravintola tarjoaa klubi-illoille show & dinner -paketti – ei ollenkaan hassumpi vaihtoehto näin kuudesta yhdeksään kestävässä tapahtumassa. Lähempänä lavaa tilaa ja tuoleja muille kuuntelijoille oli varsin vähän ja illan mittaan nuorempaa yleisöä levittyikin istumaan lattialle ja portaille. Uteliasta yleisöä oli saapunut runsaasti, kaikki pöydät ja tuolit musiikin läheisyydestä olivat suurin piirtein täynnä. Toivottavasti tämä on merkki siitä, että Espoossa on riittävästi kysyntää säännölliselle korkealaatuiselle jazzklubitoiminnalle.

sini_tikka_ajc
Laulusolisti Sini Tikka

Ensimmäisen klubi-illan sai kunnian avata Ebelin opiskelijoiden osalta Muusi -kokoonpano jota vahvisti muutamalla kappaleella laulusolistina Sini Tikka. Tikan pelkän pianon säestyksellä laulaman avausbiisin jälkeen Muusi nousi lavalle vetämään nuorille soittajille sopivasta rytmimusasta 70-luvun lopun fuusiohengessä koostuneen setin. Ensimmäinen biisi Weather Reportin Palladium jäi vähän vaisuksi, mutta setti parani edetessään. Keith Jarrettin Country ja Billy Joelin velmu Root Beer Bag menivät sujuvasti ja nuorten soittajien tekemisen riemu välittyi.

muusi_ajc
Muusi avasi ensimmäisen April Jazz Clubin

Laulusolisti Tikka nousi lavalle toistamiseen tuomaan 70-lukulaiseen ohjelmistoon modernimpaa tuulahdusta tulkiten Delilahin Breathe -biisin joka soikin komeasti. Nuorten setin päätti reipas versio Chick Corean Samba Songista.

On ollut aina ilahduttavaa, että April Jazz festarien yhteydessä paikallinen nuoriso on saanut myös tilaisuuden esiintyä ja erittäin mukava nähdä tämän perinteen jatkuvan myös klubi-illoissa. Innokkaiden nuorten hyväntuulista musisointia on aina ilo kuunnella.

verneri_ajc
Illan pääesiintyjä Verneri Pohjola Quartet

Ensimmäisen illan pääesiintyjä oli suomalaista jazzia sieltä kovimmasta päästä. Verneri Pohjola Quartetin Bullhorn -levy oli ehdottomasti viime vuoden tärkeimpiä kotimaisia julkaisuja ja April Jazz Clubin keikka osoitti, että levyn materiaalissa riittää vielä elinvoimaa.

Setti alkoi käsikirjoituksen mukaisesti levynkin avaavalla Another Daylla, mutta pian Aki Rissasen pianosoolon rohkea irtiotto kappaleen levytetystä versiosta osoitti bändin olevan valmis viemään Pohjolan sävellyksiä kauemmas totutusta. Jos Bullhorn levy oli Pohjolan vahvojen melodioiden  voimalla hyvä alkeiskurssi jazzmusiikin viehätyksestä laajemmille yleisöille niin April Jazz Clubin keikka oli oiva jatkokurssi siitä miten improvisaation ja spontaanin luovuuden kautta jazz voi elävänä koettuna puhjeta kukkaan uusissa ja yllättävissä sävyissä – tätä puolta edusti erityisesti pitkä versio Girls of Costa Ricasta.

Pohjolan rinnalla soittava kolmikko: Rissanen pianossa, Antti Lötjönen bassossa ja Teppo Mäkynen rummuissa tunnetaan kollektiivisesti myös Aki Rissanen Triona ja heiltä on ilmestymässä maaliskuun alussa triolevy joka perustuu Rissasen Amorandom -animaatioon säveltämään musiikkiin. Amorandomin sävyt nousivat nyt keikalla esiin Rissasen rohkeissa sooloissa ja tämä keikka ainakin nosti odotuksia tulevalle – Rissasen triosta voidaan odottaa muodostuvan yksi tämän vuoden kuumista nimistä.

Kahden noin tunnin pituisen setin aikana käytiin läpi Bullhorn -levyn materiaali lähes kokonaisuudessaan ja uudempana kappaleena harvemmin keikoilla kuultu Twisted Thistle. Jos keikan alku oli enemmän Rissasen johdolla uusien suuntien etsimisen juhlaa niin loppupuolella pääosaan nousivat kuitenkin ne Pohjolan mahtavat melodiat. Cold Blooded ja The End is Nigh soivat Gardenissa komeasti.

 • Verneri Pohjola, trumpetti
 • Aki Rissanen, piano
 • Antti Lötjönen, basso
 • Teppo Mäkynen, rummut

April Jazz Clubin loppukevään ohjelmisto on seuraava:

 • 5.2. Zander
 • 19.2. Alexi Tuomarila Quartet
 • 4.3. Happy People
 • 18.3. Katu Kaiku
 • 1.4. Martti Vesala Soundpost Quartet
 • 15.4. Varre Vartiainen: Music of Mike Stern
 • 29.4. Anne-Mari Kähärä Orchestra
 • 13.5. Jori Huhtala 5
 • 27.5. Marquis Hill (USA)
 • 10.6. Elifantree

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *