Kalle Kalima – High Noon


high_noon

Kalle Kaliman uusi levy High Noon vie kitaristin teini-ikäisestä asti rakastamansa country & western -musiikin pariin. Levyllä Kaliman triossa soittavat amerikkalaisbasisti Greg Cohen, joka tunnetaan parhaiten John Zornin Masada-yhtyeestä ja Tom Waitsin bändin pitkäaikaisena basistina ja kolmekymppinen saksalaisrumpali Max Andzejewski.

Kaliman näkemys kantrimusiikkiin on laaja. Levyn kolmentoista kappaleen joukosta löytyy western-elokuvien soundtrack-sävelmiä – Dimitri Tiomkinin kynästä lähteneitä soundtracksävelmiä kuullaan trion tulkitsemana kolme: Ballad of the Alamo, The High And The Mighty ja kuolematon klassikko High Noon – perinteisiä lännenlauluja kuten Ghost Riders In The Sky ja Little Joe The Wrangler, mutta myös yllättävämpiä vetoja kantrihengessä tulkittuna kuten esimerkiksi Leonard Cohenin Hallelujah ja suomalaista perimää edustavat Sibeliuksen Jääkärimarssi ja Hiski Salomaan Lännen Lokari.

Kalima tunnetaan varsin kokeellisena soittajana, mutta country-musiikin henkeä kohdellaan kuitenkin kunnioituksella. Ote on hieman postmoderni eli levy ei välttämättä jokaisen roots-musiikin fanin makuhermoja hivele, mutta parodian puolelle ei lipsuta ja tyyli säilyy yhtenäisenä levyn läpi – taiteilijan oma ääni ja persoonallinen kosketus ja musikin perimä elävät ja kuuluvat lopputuloksessa molemmat. Kantrihenkinen sähkökitaraversio Jääkärimarssista saattaa kuulostaa ideana absurdilta, mutta lopputulos toimii.

Suomalaisen musiikin sävyt kuuluvat levyllä muuallakin kuin tutuissa sävellyksissä. Erityisesti The Shadowsin tunnetuksi tekemässä Michael Carrin säveltämässä Man of Mysteryssä surumielinen kitara soi vahvasti kotimaisen rautalangan hengessä. Klima Kalima -yhtyeen viimeisimmän levyn Finn Noir tavoin myös High Noon osoittaa, että Kalima tavoittaa musiikissaan suomalaisuuden henkeä sortumatta kliseisiin.

Americana-henkisemmässä soitossa kansainvälisenä vertailukohtana levyn mittaan monta kertaa mieleen nousi Bill Frisell, jonka musiikissa country & western -sävyt ovat varsin usein kuuluneet, muun muassa basisti Cohenin uusimmalla levyllä Golden State muutaman vuoden takaa. Kalimalla ei tässä vertailussa ole hävettävää – Frisell jää usein country-projekteissaan liiallisen nostalgian vangiksi liiankin turvallisin lopputuloksin, mutta Kaliman luovuus ja kokeilunhalu ovat High Noonilla selvästi esillä.

Parhaimmillaan levy onnistuu mainiosti – Lännen Lokari sovitus toimii erinomaisesti kuten myös Little Joe The Wranglerin riemukas tiluttelu – ja Kalima selviää kantriprojektistaan kokonaisuutena puhtain paperein, mutta vähän loppuu kuitenkin puhti kesken ja se viimeinen silaus joka tekisi levystä kestoklassikkon jää puuttumaan – ehdottomasti kuitenkin tutustumisen arvoinen levy jos moderni näkemys kantrihenkiseen kitaransoittoon kiinnostaa.

Tänään ilmestynyttä levyä myyvät Levykauppa Äx ja Naxos Direct. Siitä on myös kuunneltavissa viiden raidan näyteversio Spotifyssa.

  • Kalle Kalima, kitara
  • Greg Cohen, basso
  • Max Andrzejewski, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *