Sibafest: Faces Under the Influence


cassavetes

Eilen Sibafestin jazztarjonta jatkui kunniatohtori Tim Hagansin säveltämällä ja johtamalla kokonaisuudella joka perustui John Cassavetesin elokuvien henkilöhahmoihin Sibis Alumni Big Bandin esittämänä.

Cassavetes kuuluu amerikkalaisen independent-elokuvan suuriin nimiin ja Hagansin lähtökohta ottaa sävellysten pohjaksi joku henkilöhahmo toi esiin mainiosti Cassavetesin tavan käsitellä elokuvissaan realistisia ja aidon tuntuisia hahmoja oikeine ongelmineen. Omat sävellyksensä saivat mm. Shadows -elokuvan Lelia jonka uusi ihmissuhde joutuu ristiaallokkoon kun kumppanille selviää, että melko vaaleaihoinen Lelia onkin afroamerikkalainen, Facesin vaimostaan nuoremman naisen takia eroava Richard Forst joka saa oppia ettei onnellisuus rakkaudessa ole ihan niin suoraviivaista,  Husbandsin kaverinsa yllättävän kuoleman keski-iän kriisiin suistavat nelikymppiset HarryArchie ja Gus ja Woman Under the Influencen mielenterveysongelmista kärsivä kotirouva Mabel Longhetti. Vahvoja nykyajan henkilöhahmoja ja tarinoita – jos avajaiskonsertti oli elokuvamusiikin juhlistus niin Faces Under the Influence huokui arvostusta Cassavetesin elokuvia kohtaan.

Kaksituntisen konsertin kaari eteni kronologisesti Cassavetesin elokuvien ilmestymisjärjestyystä seuraten ja musiikki tuntui elävän paitsi henkilöhahmon luonteen mukaan myös hieman elokuvien tekovuoden mukaan.

Aluksi musiikki tuntui lainaavan liikaakin vanhemman ajan soundtrackmusiikin tapoja ja tunnelmia – huomasin miettiväni että Cassavetesin vielä ajankohtaisilta tuntuviin henkilöhahmoihin nostalgisen tuntuinen musiikki ei tuntunut sopivan, mutta sitten huomasin musiikin ottavan konsertin edetessä myös modernimpaa otetta – oli tämä akseli sitten tarkoituksenmukainen tai ei niin se teki konsertin kokonaisuudesta vahvan paketin.

Hagansin esittelemät henkilöhahmot heräsivät hienosti eloon musiikin kautta – inspiraatio ja yhteydet eivät jääneet vain pinnallisiksi. Eläytymistä hahmon rooliin odotettiin myös Sibis Alumni Big Bandin solisteilta ja tässä mielestäni erityisesti kunnostautui Jukka Perko, jonka Lelia -kappaleen soolossa kuului tunteita kuohuvaa dramatiikkaa ja jännitettä joka erosi Perkon perinteisestä tyylistä solistina.

Erittäin hienoja sooloja kuultiin muutenkin – erityisesti trumpettien joukosta Jukka Eskola antoi jälleen kerran vahvan näytteen harvinaisesta kyvystä heittäytyä todella vahvalla antaumuksella sooloon huimaavin tuloksin. Myös trumpeteista Tero Saarti onnistui vahvasti kuten myös pasuunarivistä Antti Rissanen vaihteeksi tuubasoololla ja saksofonisteista bändin opiskelijaedustajiin kuuluva Max Zenger ja Jussi Kannaste, jolle tosin Seymour Moskowitz kappale olisi tarjonnut mitä herkullisimman paikan vieläkin kovempaan ja rohkeampaan soolorevittelyyn.

Hagansin lisäksi ulkomaiseksi vahvistukseksi oli saatu pianoon Jim Beard, jonka herkän soiton ja soolon voimin kuulas Mabel Longhetti nousi yhdeksi kohokohdista.

Mainio kokonaisuus kerta kaikkiaan – Hagans kertoi spiikeissään tämän olleen ensimmäinen kerta kun hän sävelsi musiikkia jonkun muun taiteen innoittamana, yllättävää sinänsä sillä niin hyvin tämä paketti toimi. Vahva keikka!

Tim Hagans (USA), orkesterinjohto ja trumpetti

Sibis Alumni Big Band:

  • Trumpetit
    Teemu Mattsson
    Jukka Eskola
    Mikko Pettinen
    Tero Saarti
  • Pasuunat
    Antti Rissanen
    Kasperi Sarikoski
    Heikki Tuhkanen
    Mikael Långbacka
  • Saksofonit
    Jukka Perko, alttosaksofoni, sopraanosaksofoni, huilu
    Max Zenger, alttosaksofoni, sopraanosaksofoni
    Jussi Kannaste, tenorisaksofoni, sopranosaksofoni
    Ville Vannemaa, tenorisaksofoni, klarinetti, huilu, bassoklarinetti
    Mikko Mäkinen, baritonisaksofoni, bassoklarinetti
  • Komppi
    Raoul Björkenheim, kitara
    Jim Beard, piano
    Kaisa Mäensivu, basso
    Jukkis Uotila, rummut
    Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *