Hot Heros – Fill Up With Old Time Salvation


hot_heros

Hot Heros on suomalaisen free jazz -skenen uudempia kokoonpanoja, mutta sen soittajat ovat freen ystävien vanhoja tuttuja – saksofonissa Sami Sippola, bassossa Ville Rauhala ja rummuissa Janne Tuomi.

Hot Herosin meno on kunnon rutistusta levyn ensihetkistä kun Queen of Denmarkin aluksi Sippolan tenori kutsuu seurakunnan alkuvoimaisen luovuuden palvontamenoihin. Musiikki on käsin taotun tuntuista, kirveellä veistettyä – reunoilta rosoista, mutta tekijöiden kädenjälki ja inhimillisyys siinä kuuluu. Siinä soi ihmisen ääni – Sippolan polveilevat melodialinjat ja raaemmat kirkaisut, Rauhalan basson kumpuileva pomputus ja Tuomen rumpujen eläväinen vyörytys nivoutuvat luonnollisen oloisesti yhteen.

Kokoonpanon sukulaissuhdetta Black Motoriin, jossa Sippola ja Rauhala soittivat melkein 10 vuotta Simo Laihosen kanssa, ei käy kiistäminen. Rosoisemman laidan Black Motor – esimerkiksi Jumehniemi -levy – tuli mieleen useasti. Huono asiahan tämä ei missään mielessä ole, suomalaista free jazziahan tämä on parhaimmillaan.

Levyn keskeinen teos on jo pituutensakin tähden kolmiosainen Holy Ghost and Fire joka kestää kaikkineen yli puoli tuntia ja toimii monimuotoisena matkana kuin hyvä tiukka live setti. Eivät muutkaan raidat vain täytteeksi jää – Making A Killing iskee vahvasti ja tuo raakuudessaan mieleen Peter Brötzmannin musiikin vahvana lyhyenä purkauksena ja avausbiisi Queen of Denmark tavoittaa levytettynä sen taianomaisen hetken kun vapaamuotoinen luova musisointi saapuu kuin sattumalta aivan luonnollisen oloisesti hymyn suupieliin nostattavaan tyydyttävään loppuun.

Komeasti jatkuu suomalaisen free jazzin taival vuonna 2016, eikä vain tämän levyn myötä – Karkia Mistikalta nimittäin ilmestyi samaan aikaan myös Jorma Tapion ja Janne Tuomen duo-levy ja ensi kuussa ilmestyy Jorma Tapio & Kasken (Rauhala & Laihonen) Ghatika ja omalla sarallaan studiossa on ollut Black Motor nykyisessä kokoonpanossaan saksofonissa Tane Kannisto. Hienoa aikaa tämän tyylin ystäville kerta kaikkiaan!

https://soundcloud.com/karkia-mistika-records/03-kappale-3-6

Uutta levyä myyvät mm. Digelius ja Levykauppa Äx.

  • Sami Sippola, tenorisaksofoni
  • Ville Rauhala, basso
  • Janne Tuomi, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *