Pepa Päivinen & Hannu Risku – Lumni


lumni

Puhaltaja Pepa Päivisen ja lyömäsoittaja Hannu Riskun uutta levyä Lumni kuunnellessa ei voi välttyä ajattelemasta Edward Vesalan perustamaa Sound & Furya jossa Päivinen vaikutti jo 80-luvulla ja Risku yhtyeen uuden tulemisen aikana viime vuosina – niin vahvasti Päivisen soitossa elää tämän 80-luvulla nousseen Suomalaisen free jazz sukupolven henki.

Jos Sound & Fury puhaltajakumppani Jorma Tapion uusi Ghatika -levy vakuutti laajalla vaikutteiden pohjallaan niin Lumni on vahva suomalaisen vapaamman jazzin ilmaisun perinteen jatkaja.

Nimellisesti se on duo-levy, mutta Päivisen useammalle raidalle taltioidut huilut, klarinetit ja saksofonit tarjoilevat sen verran usein myös harmoniat, että se kuulostaa enemmän ilmavalta isomman kokoonpanon levyltä ja hyvä niin sillä juuri harmoniat tuntuvat usein vahvimmin kietovan levyn Sound & Furyn perimään kiinni ja tekevät siitä rikkaan kokonaisuuden ja saavat levyn varmasti resonoimaan vahvasti muidenkin suomalaisen luovan musiikin ystävien tuntojen kanssa.

Päivisen eri puhaltimet soivat yhdessä harmonisesti – ne  puhuvat samaa kieltä ja kertovat samaa tarinaa. Riskun lyömäsoittimissa on noitarummun tenhoa. Ne sopivat soiton taustalle erinomaisesti. Riittävästi voimaa ja mystiikkaa, ei liikoja ryminöitä. Hyvä tasapaino – kaikki elementit istuvat kokonaisuuteen.

Kansikuvan kuusimetsä vahvistaa tunnetta, että tässä musiikissa on tavoitettu jotain kovin suomalaista. Ei liian akateemista, mutta rehellistä ja hieman karuakin.

Turhat rönsyt ja raivo on karsittu levyltä pois. Siinä tiivistyy oleellinen.

Levyä myy levy-yhtiö Alba.

  • Pepa Päivinen, huilut, klarinetit, saksofonit, gralla, laulu
  • Hannu Risku, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *