Maria Laura Baccarini – Gaber, Io E Le Cose


gaber

Tänään Helsingistä aloittavat viiden paikkakunnan Vapaat äänet -kiertueen italialaislaulaja Maria Laura Baccarini ja ranskalaisviulisti Régis Huby.

Viime vuonna ilmestyneellä levyllä Gaber, Io E Le Cose duo tulkitsee italialaisen Giorgio Gaberin säveltämää ja Sandro Luporinin sanoittamaa musiikkia. Tulkinnoissa on minimalistista dramatiikkaa – Baccarinin vahva ääni saa seurakseen Hubyn riisutut viulut jotka loopein, efektein ja ilmeisesti levyllä myös jälkiäänityksin tarjoavat välillä useammankin kerroksen usein näppäiltyä mattoa. Vähäeleinen musiikki tuntuu intiimiltä ja dramaattiselta.

Tekstien käännöksiä jää kaipaamaan – mistä tämä nainen mahtaakaan laulaa? – mutta tunnetta esitykset tihkuvat vahvasti.

Tavallaan pientä, mutta kuitenkin suurta musiikkia.

Duon levyä voi kuunnella Spotifysta. Sitä saanee ostaa myös keikoilta.

Duo Vapaat äänet -kiertueella seuraavasti:

ti 19.4. klo 19 Helsinki, Malmitalo
ke 20.4. klo 19 Hämeenlinna, Verkatehdas
to 21.4. klo 19 Turku, Turun seudun musiikkiopisto
pe 22.4. klo 19 Loviisa, Keskus Centralen
su 24.4. klo 16 Tampere, Tampereen taidemuseo

 • Maria Laura Baccarini, laulu
 • Régis Huby, tenoriviulu & sähköviulu & efektit

One response to “Maria Laura Baccarini – Gaber, Io E Le Cose”

 1. Ciao!

  Vasta nyt huomaan tämän jutun. Hienoa että tämä levy myös saa oman huomion tässä blogissa.

  On selvää, että laulujen sanojen käännöstä jäädään kaipaamaan levyn vihkossa, jossa on jo 32 sivua. En usko että on valmiiksi olemassa monta englannin kielisiä versioita noista 13 laulujen sanoista. Keikalla, Maria Laura on luonnehtinut laulujen sanoja, näin että yleisö sai sopivan johdannon jokaiselle laululle.

  Kuten kirjoitat, tunnetta esitykset tihkuvat vahvasti. Gaber on Italiassa vähän vastaavassa asemassa, kun vaikka Léo Ferré Ranskassa, tai Vladimir Vissotski Venäjällä, tai vielä Amalia Rodriguez Portugalissa. Kaikki ovat suuria kulttuuri-ikoneja, jonka runous ylittää kansallisia rajoja, vaikka sanojen merkitystä ei saa aina selvää.

  Maria Lauran ja Régisin ote tähän Gaber -haasteen on nerokas ja hienotunteinen. Pari viikon tien päällä Maria Lauran ja Régisin kanssa viettäneenä, voin vahvistaa, että viesti on aika mukavasti mennyt perille monille kuuntelijoille Suomessa, Eestissa ja Latviassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *