April Jazz 2015 – Jazzliitto 50v Juhlakonsertti & perjantain jamit


Jazzliitto 50v -juhlakonsertti

April Jazzin ohjelmiston kohokohtia oli Suomen Jazzliiton 50-vuotisjuhlakonsertti jossa lavalle saatiin kattava otos Yrjö-palkittuja muusikoita.

Jazzliiton toiminnanjohtaja Ami Vuorinen ja puheenjohtaja Petteri Klintrup - Photo: Osku Rajala
Jazzliiton toiminnanjohtaja Ami Vuorinen ja puheenjohtaja Petteri Klintrup avaavat illan – Photo: Osku Rajala

TIlaisuuden avasivat lyhyin puhein Jazzliiton puheenjohtaja Petteri Klintrup ja toiminnanjohtaja Ami Vuorinen. Suuri yleisö oli löytänyt konsertin varsin huonosti, mutta paikalla ollut joukko oli sitäkin arvovaltaisempaa, mukana yleisössä myös vuonna 2010 Vuoden Jazzdiggarinakin palkittu presidentti Tarja Halonen puolisoineen.

Mikko Innasen johtama Juhlaorkesteri - Photo: Osku Rajala
Mikko Innasen johtama Juhlaorkesteri – Photo: Osku Rajala

Ensimmäisen setin musiikista vastasi Mikko Innasen johtama Juhlaorkesteri, jossa Innasen lisäksi soittivat Kari IkonenTeemu ViinikainenUlf Krokfors ja Teppo Mäkynen – Yrjö-palkittuja huippumuusikoita jokainen.

Ohjelmisto koostui Yrjö-palkittujen muusikoiden sävellyksistä vuosien varrelta ensimmäisen setin lähtiessä liikenteeseen jo varhain palkittujen Eero Ojasen ja Heikki Sarmannon musiikista setin edetessä modernimpaan suuntaan. Aikaskaala suunnilleen kattoi Jazzliiton taipaleen – olisikohan ollut Ojasen The Joke vuodelta 1969 varhaisin levytys ja Raoul Björkenheimin eCsTaSy-kokoonpanon vuonna 2014 levyttämä As Luck Would Have It tuoreinta tavaraa.

Kyllä sitä kelpasi suomalaisen jazzin ystävän kuunnella. Musiikin väleissä ääneen pääsivät videolta niin Jazzliiton toimijatkin kuin muut Yrjö-palkitut muusikot. Suomalaisen jazzin taipaleen varrelta kuultiin valaisevia tarinoita niin sanoin kuin musiikin keinoin.

Encoressa lavalle nousi koko porukka - Photo: Veli-Matti Visuri
Encoressa lavalle nousi koko porukka – Photo: Veli-Matti Visuri

Toinen setti nosti kierroksia entisestäänkun Juhlaorkesterin vieraaksi lavalle nousi viisi eri solistia. Solistien persoonallisen otteen ja kappalevalintojen kautta setistä tuli ensimmäistä henkilökohtaisempi ja muusikoiden persoonia paremmin esiin tuova.

Erityisesti väliaikoineen kolmetuntisen keikan lopupuolella oltiin melkoisessa jazz-nirvanassa kun muun konsertin linjasta huomattavasti perinteisempää tyyliä edustavan Antti Sarpilan Gusse Rössille omistettu Gus is King nosti tunnelmaa mainiolla jazzhengellä Juhlaorkesterinkin heittäytyessä hienosti mukaan ja sitten viimeisenä vieraana Paroni Paakkunainen otti ensin homman haltuun pitkähköllä puheella ja kahdella sävellyksellään joissa olivat elävästi mukana saksofonistin innoittajat John Coltranesta Ben Websteriin ja Lars Gulliniin – ulkomaisista vaikutteista oman näköistä musiikkia, siinä sitä oli suomijazzia kaikessa komeudessaan. Paakkunainen kehoitti kriitikoita haukkumaan Lagrimas Para Lars -kappaleen “heviä freetä” vasta kotona, mutta kyllä se tuntui keikan hienolta huipennukselta.

Yleisö oli jo vähän puulla päähän lyödyn oloisesti valmis lähtemään pitkän toisen setin jälkeen, mutta olihan siellä vielä koko konkkaronkan encore – Esko Linnavallin säveltämä Ällitälli-teema joka lopetti upean konsertin sopivan kepeästi.

Kyllä tälle kavalkadille olisi viimeisen päälle täyden salin suonut.

Paljon on Suomessa tehty hienoa jazzia ja miksipä ei tehtäisi tulevaisuudessakin – kiitos tästä Jazzliitolle, kaikille jazzmuusikoille, muille jazz-kentän toimijoille ja meille jazzin ystäville ja kuuntelijoille.

 • Juhlaorkesteri:
 • Mikko Innanen, saksofoni
 • Kari Ikonen, piano
 • Teemu Viinikainen, kitara
 • Ulf Krokfors, basso
 • Teppo Mäkynen, rummut
 • Vierainaan:
 • Eero Koivistoinen, saksofoni
 • Severi Pyysalo, vibrafoni
 • Anna-Mari Kähärä, laulu
 • Antti Sarpila, klarinetti
 • Seppo ”Paroni” Paakkunainen, saksofoni

Konsertin lisäksi eilen julkaistiin verkossa historiikki Säätäjä – Suomen Jazzliitto 50 vuotta . Varsin runsas lukupaketti suomalaisesta jazzhistoriasta – suosittelen tutustumaan ajan kanssa.

Perjantai-illan jamit

Jamitunnelmia perjantailta

Illan keikkojen päälle saatiin taas nauttia Gardenin jameista. Housebändi sai nopeasti seurakseen nimekkäitä vieraita kun jami-isännän kaveriksi puhaltamaan nousivat ensimmäinen Yrjö-palkittu – Eero Koivistoinen ja YLEn pitkäaikainen jazztuottaja VP Heinonen.

Nuortakin osaamista riitti lavalla kun tämän jälkeen yleisön joukossa ihastusta herättivät juuri ennen jameja Kalevi Louhivuori Quartetin riveissä julkkarikeikalla soittanut saksofonisti Ville Vannemaa, basisti Joonas Tuuri ja viikko sitten Young Nordic Jazz  Comets -karsinnan voittaneessa O. Saastamoisen Kvartetissa soittava Toomas Keski-säntti.

Varsinaista musiikin juhlaa tuli kuitenkin vasta raskaan sarjan saapuessa lavalle – Mikko InnanenKalevi LouhivuoriTeemu Viinikainen ja Jaska Lukkarinen pistivät hyvää vipinää Coltranen Giant Stepsiin – etenkin Innanen repäisi hurjan soolon.

Jamit olivat vielä käynnissä kun poistuin puoli yhden aikaa takavasemmalle – ties mitä siellä vielä tapahtui.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *