Jazzpossun toukokuun 2016 soittolista


05-2016

Näin toukokuun vaihteessa kevät tuntuu todella alkaneen.

Kukkaan on puhjennut myös jazzvuosi 2016 – uusia ja uudehkoja julkaisuja riittää tässä kuussa koko kaksituntiseksi.

Ensimmäiset Jazz-Liisat julkaistu

 • Unisono Quartet – Long Tandem
 • Taivaantemppeli – On tämäkki sano
 • Jukka Tolonen Ramblin’ Jazz Band – Ramblin’
 • KOM Quartet – Varo niitä

Svart Recordsin uusia julkaisuja YLEn arkitoista voi hyvällä syyllä sanoa todelliseksi kulttuuriteoksi. Jazz-Liisa sarjan neljä ensimmäistä levyä on nyt ilmestynyt ja löytyvät onneksi myös Spotifysta.

Nuoremmille sukupolville jotka eivät 70-luvun jazz-elämää Suomessa kokeneet levyjen kauttaa avautuu elävämpänä maailma josta ylimalkaisen kuvan ovat sen ajan legendaarisiksi nousseet jazzlevyt luoneet.

Kotimaisia uutuuksia

 • Mikko Sarvanne Hip Company & Beibi P – Jazz II: Ristille
 • Mopo & Ville Leinonen – Metsän kuningas
 • Aili Ikonen – Beibin blues
 • Elena Mindru Third Stream Project – Alice
 • Espoo Big Band – Sir Dalud
 • Big Blue – Shooting Star

Paljon myös uutta tutustumisen arvoista musiikkia on viime aikoina julkaistu suomalaisilta jazz-tahoilta. Mikko Sarvanne Hip Companyn ja Beibi P:n Muovibabylon on tuhtia nuorta spoken wordia – Mopon ja Ville Leinosen yhteislevy Laivalla on lopputuloksena vähän enemmän Leinosta kuin Mopoa – Aili Ikosen Laulan kevyttä jazzviihdettä.

April Jazzeilla julkkarikeikat vetäisivät Elena Mindru Third Stream Project – kunnianhimoinen sävellystaitojen ja tunteikkaan laulun liitto ja Espoo Big Band joka esittää Marzi Nymanin johdolla Husbandin musiikkia uudella levyllä Lauma. 

Huhtikuun aikana julkkarikeikan puolestaan Helsinki Jazz RY:n Jazzanti -sarjassa soitti Big Blue -kvartetti joka julkaisi äskettäin kolmannen levynsä Shooting Star.

Kansainvälisiä julkaisuja

 • Nils Landgren with Janis Siegel – Cool

Suositltau ruotsalaispasunisti Nils Landgrenilta on äskettäin ilmestynyt melkolailla tutusta Funk Unit -meiningistä poikkeava levy – laulaja Janis Siegelin ja Bochumin sinfoniaorkesterin kanssa Landgren on nimittäin tehnyt tribuutin Leonard Bernsteinille.

 • Ron Carter & WDR Big Band – Doom Mood

Totuttua isomman saksalaisen kokoonpanon kanssa on uudella julkaisullaan liikenteessä myös basistilegenda Ron Carter jonka omat sävellykset ovat keskiössä Kölniläisen WDR Big Bandin kanssa tehdyllä My Personal Songbook -levyllä.

 • Lars Danielsson, Marius Neset, Morten Lund – Little Jump

ACT -levy-yhtiön keskeisiin Pohjoismaisiin hahmoihin kuuluvat basisti Lars Danielsson, saksofonisti Marius Neset ja rumpali Morten Lund yhdistävät voimansa viime perjantaina ilmestyneellä levyllä Sun Blowing.

 • Phronesis – Rabat

Suomessakin suosiota Pori Jazz ja We Jazz vierailulla kerännyt Phronesis on myös nyt julkaissut uuden levynsä Parallax – ei ehkä ihan yhtä huimaa menoa kun aiemmilla levyillä, mutta hyvä energinen jazzpamaus tämäkin.

 • Logan Richardson – Slow

Myös We Jazz -festareilla vieraillut Logan Richardson on kerännyt melkoisen huippumiehityksen uudelle levylleen Shift – kitarassa Pat Metheny, pianossa Jason Moran, bassossa ja rummuissa kaksi herraa jotka vierailivat Jussi Kannasteen kokoonpanossa We Jazzeilla vuonna 2014: Harish Raghavan (joka myös Ambrose Akinmusiren bändistä muistetaan) ja Nasheet Waits.

Yhden kuuntelun perusteella tässä on tähän mennessä vuoden parhaita ulkomaisia julkaisuja – suosittelen tutustumaan.

 • Bill Stewart – Space Squid

Melkoista vipinää kuullaan April Jazzeilla 2014 Peter Bernsteinin ja Larry Goldingsin kanssa vierailleen rumpali Bill Stewartin uudella levyllä Space Squid.

 • Megalodon Collective – Some Funk Skunk

Trondheimista tulee septetti Megalodon Collective jonka viime vuoden loppupuolella julkaistu ensilevy Megalodon nousi paikallisen Emma-palkinnon eli Spellemannprisenin ehdokkaaksi joskin voitto meni saksofonisti Eirik Hegdalin johtaman Team Hegdalin Thelonious Monk -vaikutteista ammentaneelle levylle Vol 3.

 • Dave Douglas High Risk – High Risk

Trumpetisti Dave Douglas heittäytyy uuden High Risk -bändinsä kanssa varsin elektronisiin tunnelmiin.

 • The Bureau of Atomic Tourism – Hilsnur

Multikansallisen The Bureau of Atomic Tourismin kokosi vuonna 2011 äskettäin Kari Ikosen kanssa Orchestra Nazionale Della Luna – kokoonpanon kanssa Suomen kiertueella käynyt belgialaisrumpali Teun Verbruggen. Viime vuonna ilmestyneellä Hapax Legomena levyllä yhdistyy perinteisempi avant-garde jazz puhallinsoundi islantilaislähtöisen Hilmar Jenssonin särjetysti ärjyvään kitaraan.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *