Sointi Jazz Orchestra – Syntymä


syntymä

Rasmus Soinin johtama Sointi Jazz Orchestra on tullut tiellään ensimmäisen levyn virstanpylväälle. Uusi Syntymä -levy esittelee johtajansa sävellystaitoja komeasti. Perinteisten big band puhaltimien lisäksi Soini käyttää hienost hyväksi tuubaa, käyrätorvea, huiluja, klarinettia ja oboeta – Sointi kuulostaa ylväältä. Kunnianhimoisissa sävellyksissä ei ole liian yrittämisen tai teennäisyyden makua, siinä kuuluu tekijöiden intohimo.

Joukkorahoituksella avitettu albumi erottuu nuoren jazz-sukupolven julkaisuista tietyllä tavalla perinteisyydellään. Sointi Jazz Orchestra ei kaatele tyylien välisiä raja-aitoja tai etsi uudenlaisia ilmaisun keinoja vaan luottaa perinteisempään vahvojen sävellysten ja harmonisen yhteissoiton voimaan. Noin tunnin mittainen levy jää tästä syystä ehkä hieman hampaattomaksi, mutta kolmisen vuotta toimineen kokoonpanon ei tarvitse hävetä vertailussa vakiintuneempiin big band -instituutioihin. Uuden säveltäjäkyvyn voimannäyttönä Syntymä on viime vuosien mielenkiintoisimpia kotimaisia big band -levyjä.

Soinnin riveistä löytyy lähinnä nuoria nousevia jazznimiä – mm. saksofonisti Max Zenger, trumpetisti Tomi Nikku, pianisti Aleksis Liukko ja basisti Kaisa Mäensivu ovat viime aikoina herättäneet positiivista huomiota muissa kokoonpanoissa. Mukana on myös joitakin kokeneempia tekijöitä kuten UMOn riveistä tuttu trumpetisti Teemu Mattsson ja Dalindèossa vaikuttava Jose Mäenpää.

Levyn kappaleista pisimmät pitävät tiukimmin otteessaan. Yli 10 minuuttiset Tor ja Taivaan Merkit vievät kuulijan monipuoliselle matkalle erilaisten osiensa siivin. Soolot tuovat paikoin hieman persoonallisempaa särmää harmoniseen yleisilmeeseen.

Color Dolorista tuttu laulaja Stina Koistinen vierailee päätöskappaleella Syntymäseudulleni. Koistisen ääni on kiehtovan persoonallinen. Levy saa tällä kappaleella ansaitsemansa komean päätöksen.

Uutta levyä saa ostettua CD-muodossa Holvista tai kuunneltua Spotifysta. Siitä on myös olemassa erittäin pienen painoksen kaksi raitaa lyhyempi digiversion latauskoodilla vahvistettu LP-versio joka lienee jo loppuunmyyty

 

 • Petteri Hietamäki,  altto- ja sopraanosaksofoni, huilu
 • Pekka Seppänen, alttosaksofoni, klarinetti
 • Frans Thomsson, tenori- ja sopraanosaksofoni, huilu
 • Janne Saarinen, tenorisaksofoni, oboe
 • Max Zenger, baritonisaksofoni, bassoklarinetti
 • Teemu Mattsson, trumpetti, flyygelitorvi
 • Tomi Nikku, trumpetti, flyygelitorvi
 • Jose Mäenpää, trumpetti, flyygelitorvi
 • Jasmin Afaneh, trumpetti, flyygelitovi, huilu
 • Ilkka Hongisto, käyrätorvi
 • Mikko Haanpää, bassopasuuna, pasuuna
 • Panu Luukkonen, pasuuna
 • Matti Vuolahti, pasuuna
 • Kenneth Ojutkangas, tuuba, bassopasuuna
 • Aleksis Liukko, piano
 • Kaisa Mäensivu, basso
 • Siiri Partanen, rummut
 • Rasmus Soini, musiikinjohto, sävellykset sovitukset

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *