We Jazz x Lonna: Jukka Eskola Soul Trio


lonna_eskola_1

We Jazz -kollektiivi on jo monesti näyttänyt sopivansa tämän päivän Helsinkiläiseen kaupunkikulttuuriin kuin soolot jazziin ja tämänkin kesän We Jazz -tarjonta on hyvin ajan hermolla. Kymmenenä kesäsunnuntaina viime vuonna yleisölle avatulla Lonnan saarella on tarjolla niin Radio Helsingin Jazz kiinnostaa -ohjelman livenauhoitukset We Jazz-puuhamies Matti Niveksen ja Teppo Mäkysen seurassa, We Jazz DJ:den levymusiikkia ja kaksisettinen live-keikka jossa artisteina kuullaan suomalaisen jazz-kentän huippuja vanhoista konkareista kuten Eero Koivistoinen ja M.A.Numminen uusiin lupauksiin kuten Teemu Åkerblom Quartet ja Bowman Trio.

Kesän ensimmäisen keikan kunnia lankesi 12.6. trumpetisti Jukka Eskolan uudelle Soul Trio -kokoonpanolle, jonka Eskolan ohessa soittavat urkuri Mikko Helevä ja rumpali Teppo Mäkynen vierailijoin vahvistettuna tarpeen mukaan. Kokoonpano juhlisti samalla ensimmäisen levynsä julkaisua. 10-tuumaisen vinyyli-EP on samalla myös uuden levy-yhtiön ensimmäinen julkaisu – Grotto Editionsin takaa löytyy Ricky-Tick Recordsilla tämän vuosituhannen suomalaista jazz-kenttää mullistanut Antti Eerikäinen.

Eskolan Soul Trio tuntuu tuovan paljon yhteen näitä lähihistorian langanpätkiä. Sen musiikki hakee vahvasti innoituksensa 60-luvun svengistä etenkin lainakappaleissaan – omassa tuotannossa kuuluvat sen sijaan vahvemmin uudemmat nu jazz/klubijazz vaikutteet joihin monet RIcky-Tickin avainjulkaisut nojasivat Five Corners Quintetin tai Mäkysen Stance Brothers -projektin tapaan.

Letkeää svengiä ja hyvää mieltä riittää Soul Trion musiikissa. Eskola, Helevä ja Mäkynen vaihtelivat soolovuoroja hyvässä hengessä ja trion yhteen nivoutuvaa soittoa kelpasi kuunnella Lonnan kauniilla terassialueella. Helsinki-päivä oli vetänyt keskustan täyteen väkeä ja kilpailevaa viihdettä oli kaupungilla tarjolla yllin kyllin, mutta riittii Lonnaankin yleisöä hyvä määrä.

Peli avattiin muutamalla lainabiisillä ennenkun lavalle saatiin ensimmäinen vieras – basisti Ville Herrala, jonka jämäkällä otteella oli ratkaiseva osa ensimmäisessä bändin omassa, EP:ltä löytyvässä kappaleessa Railyard Boogie.

Viihdyttävän musiikin seurassa kului ensimmäinen noin 45 minuuttinen setti kuin siivillä – hyvän mielen musiikkia jonka tahdissa kesäpäivästä nautti täysin siemauksin.

Five Corners Quintetin paluuta varmasti moni nuoremman sukupolven jazzdiggari toivoisi ja tätä tunnelmaa lähellä Soul Trio jo olikin kun vahvistukseksi keikan huipennokseen toisessa setissä lavalle nousi saksofonisti Petri “Pope” Puolitaival. Erityisesti toisen setin virallisen osuuden viimeinen biisi ennen encorea Hong Thong huipentui semmoiseen sooloiloitteluun että oksat pois.

Kyllä tässä Soul Triossa on ainekset vaikka mihin. Pieni henkinen kuilu lainamateriaalin ja omien sävellysten välillä hieman tuntuu kaipaavan yhtenäistämistä – nyt kohokohdiksi mieleen jäivät omat sävellykset joissa ilahduttavasti elää näiden soittajien sukupolven suomalainen jazz-soundi.

lonna_eskola_2

 • Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi
 • Mikko Helevä, urut
 • Teppo Mäkynen, rummut
 • +Ville Herrala, basso
 • +Pope Puolitaival, tenorisaksofoni

We Jazz x Lonna jatkuu kesän mittaan seuraavasti:

 • 3.7. Eero Koivistoinen Quartet
 • 10.7. 3TM (Mäkynen / Lötjönen / Kannaste)
 • 17.7. Jukka Perko Avara
 • 24.7. Teemu Åkerblom Quartet
 • 31.7. Jukka Perko trio plays Dizzy Gillespie
 • 7.8. Aili Ikonen
 • 21.8. M.A. Numminen & Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri
 • 28.8. Mopo
 • 4.9. Bowman Trio

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *