Eyolf Dale – Wolf Valley


eyolf_dale

Ei kestä kauaa kuuntelun aloittamisesta kun norjalaispianisti Eyolf Dalen uusi levy Wolf Valley tempaisee mukaansa. Uuden levyn on julkaissut brittiläinen Edition Records joka on tullut suomalaisille jazzin ystäville tutuksi Verneri Pohjolan, Aki Rissasen, Oddarrangin ja Alexi Tuomarilan levyjä julkaisseena ja Pohjolan, Rissasen ja Tuomarilan melodisen modernin jazzin sävyjä ei voi tässä kontekstissa olla kuulematta.

Dale on aiemmin saavuttanut tunnustusta etenkin puhaltaja André Rolighetenin kanssa Albatrosh -duona. Kahden soolopianolevyä seuraava Wolf Valley on pianistin ensimmäinen omiin nimiin menevä levy suuremman kokoonpanon johtajana ja jälki on vakuuttavaa.

Levyllä soittaa oktetti, mutta se tuntuu pienemmän kokoonpanon levyltä – soittimia käytetään hillitysti – sitä pohjoisen musiikin usein mainittua selkeälinjaisuutta. Kolme puhaltajaa – André Roligheten (saksofoni ja klarinetti), Hayden Powell (trumpetti) ja Kristoffer Kompen (pasuuna) – luovat suurempien jazz-kokoonpanojen harmonista tunnelmaa ja Adrian Løseth Waaden viulu tuo pienen tuulahduksen kansanmusiikista. Rob Waringin vibrafoni käy Dalen pianon kanssa sopuisaa vuoropuhelua.  Kokonaisvaikutelma on levollinen, kiiretön ja harmonisen kaunis. Levy ei ole solistien juhlaa vaan yhteissoitto on tärkeintä.

Pianistina Dalen soitossa on samaa henkeä kuin Aki Rissasessa – paikoin soitossa kuuluu klassisen pianon sävyjä. Vaikka Dalen piano on alati musiikissa läsnä, hän jättäytyy kuitenkin nöyrästi ensemblen osaksi – tai ehkä pikemminkin koko kahdeksikko on pianistin oman soittimen jatke.

Vahvaa pohjoista tunnelmointia – yhdeksänraitainen levy on suorastaan häkellyttävän tasalaatuinen, heikkoja hetkiä ei ole joskaan tunnelma ei erityisesti pääse todellisiin huikeisiin nousuihinkaan. Vuoden ensimmäisen puoliskon parhaita ulkomaisia julkaisuja Pohjois-Eurooppalaiseen makuun.

Uutta levyä voi ostaa artistin Bandcampin kautta tai kuunnella Spotifysta.

  • EYOLF DALE piano
  • PER ZANUSSI basso
  • GARD NILSSEN rummut
  • ANDRÉ ROLIGHETEN saksofonit, klarinetti
  • HAYDEN POWELL trumpetti
  • KRISTOFFER KOMPEN pasuuna
  • ROB WARING vibrafoni
  • ADRIAN LØSETH WAADE viulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *