Jukka Eskola Orquesta Bossa jätti jäähyväiset Hangon Musiikkijuhlilla


eskola_bossa_hanko

Jukka Eskola Orquesta Bossa lopetti tältä erää kolmivuotisen taipaleensa eilen Hangon Musiikkijuhlilla. Kolmivuotisen taipaleensa aikana yhdeksänhenkisen ydinkokoonpanon resepti on pysynyt samana – bossa nova rytmejä ja suomalaista äänimaisemaa jousikvartetilla vahvistettuna.

Minulla on ollut ilo kuulla Orquesta Bossaa monissa erilaisissa ympäristöissä – Oulun Elojazzeilla ulkoilmalavalla, We Jazz 2013 tapahtumassa Aleksanterin teatterissa, hikisellä Kuudennella linjalla klubitunnelmissa kesällä 2014 ja Espoon Sellosalissa laulaja Cyrille Aiméella vahvistettuna. Bändi on aina kuulostanut hyvältä, erityisesti Aleksanterinteatterin keikka on jäänyt mieleen yhtenä parhaimman kuuloisista jazzseteistä viime vuosina. Hyvältä kuulosti nytkin Hangon kaupungintalon tyylikkäässä juhlasalissa, johon yleisöä oli sateisen maanantain alkuillassa saapunut varsin mukavasti. Pehmeäsoundinen jazz-kvintetti ja Proton String Quartet soivat hienosti yhdessä ja dynamiikkaa löytyi mukavasti siten, että solistit nousivat vuorollaan riittävästi esille massasta.

Ohjelmisto kulki kolme vuotta sitten ilmestyneeltä levyltä tutuilla poluilla. Kaikki bändin seitsemän originaalia kuultiin kaksisettisen aikana ja Milton Nascimenton From the Afternoon komeana encorena. Tutun ohjelmiston lisäksi tällä kertaa kuultiin myös hidas ja kaunis tulkinta Softly As In a Morning Sunrise –standardista.

Lempeän yhteissoundin lisäksi saatiin totta kai myös komeita sooloja. Eskola soitti tuttuun tapaan niin flyygelitorvella kuin trumpetillakin antaumuksella muutamia todellisia herkkupaloja, mutta niinkuin useasti aiemminkin suurimmat aplodit taisi viedä rumpali Jaska Lukkarinen toisen setin huipennukseksi Ricky-Tick biisissä todellisella yhden miehen sambakarnevaalishowlla. Kortensa kokeen solisteina kantoivat myös hieman hillitymmin kitaristi Peter Engberg niin nylonkielisellä akustisella kuin vähän ronskimmin blues-ottein sähkökitaralla, Ville Herrala bassollaan ja Petri ‘Pope’ Puolitaival alttosaksofonilla ja huilulla. Molemmat setit päättyivät kunnon soolo-iloitteluihin – Chester-Le-Street ja Ricky-Tick jäivät tältä keikalta vahvimmin mieleen.

Näin jälkikäteen ajateltuna Orquesta Bossan voi suomalaisen jazzin tämän vuosisadan kehitykseen sijoittaa Ricky-Tick Recordsin myötä huipulle nousseen uuden sukupolven ‘toisen aallon’ kokoonpanoihin – samaan tapaan kuin Timo Lassy Band otti Five Corners Quintetin hard bop/soul-jazz puolen ja vei sitä retrompaan ja orgaanisempaan soundiin tanssittavan klubijazzlin sijaan ja Dalindèo, jossa Puolitaival ja Lukkarinen myös vaikuttavat, löysi oman vahvan soundin hieman retrommasta suomalaisen rautalangan hengessä tehdystä genrejen kohtaamisesta niin Orquesta Bossa vei vuosituhannen alun nu jazzissa usein kuultua bossa-rytmiä omaan orgaaniseen suuntaansa.

Eskolan jazzprojektien tarinan seuraava sivu onkin jo kääntynyt tänä vuonna Jukka Eskola Soul Trion ensimmäisen julkaisun ja keikkojen myötä – tulossa tuntuu olevan nyt synteesiä uudemmasta ja vanhemmasta soundista. Jokaisen hyvän bändin tien loppu on aina hieman haikea, mutta vanhan väistyminen tekee tilaa uudelle luovuudelle. Se on jazzia.

  • Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival, alttosaksofoni, huilut
  • Peter Engberg, kitara
  • Ville Herrala, basso
  • Jaska Lukkarinen, rummut
  • Proton String Quartet:
  • Ilkka Lehtonen, viulu
  • Teppo Ali-Mattila, viulu
  • Maarit Holkko, alttoviulu
  • Veli-Matti Iljin, sello

Orquesta Bossan lisäksi Hangon Musiikkijuhlien ohjelmistossa on tänä vuonna muutenkin paljon jazzia – pitkälti nousevan rumpalikyky Sami Nummelan johdolla. Ohjelmistosta poimittakoon jazzin ystäville tärpeiksi huomenna 13.7. Sami Nummelan 2 kieltä, 12 säveltä iltapäivällä kello 13 ja Piatruba trio illalla 21 Origossa, torstaina 14.7. mainio urkutrio Buba Wii Aa kello 21 Origossa ja perjantaina 15.7. poikkeuksellinen tilaisuus tutustua Nummelaan tämän rakkaan harrastuksen – pitkän matkan juoksun – parissa 15 kilometrin lenkillä. Katso ohjelmisto virallisilta sivuilta: http://hankofestival.fi/ohjelma/

Jukka Eskolan Soul Trioa voi kuulla festivaaleilla tänä kesänä Pori Jazzeilla lauantaina 16.7., Oulussa Elojazzeilla 6.8. ja Helsingissä Jazzjatkot-tapahtumassa 7.8.

Fuusion ja perinteisemmän jazz-ilmaisun rajapinnassa Eskola tekee myös vahvaa roolia Marzi Nymanin uudessa kvartetissa jota minulla oli ilo kuulla bändin ensiesiintymisessä April Jazz Clubilla taannoin. Tämä kokoonpano esiintyy Crusell-viikolla Uudessakaupungissa 27.7.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *