Utopianisti – The Third Frontier


utopianisti_3

Moni-instrumentalisti Markus Pajakkalan Utopianisti -projekti on edennyt kolmanteen levyynsä. Pajakkalan musiikkiteknologian opinnot Sibelius-Akatemiassa heijastuivat vahvasti studiovetoisissa aiemmissa levyissä – lopputyön aiheenakin olleen toisen levyn jälkeen koottiin livebändi musiikkia esittämään ja tämä bändi soittaa nyt tällä kolmannella levyllä.

Teknisesti taitavaa ja täsmällisesti soitettua proge-herkuttelua on tälläkin kertaa ohjelmassa ja vaikka kokonaisuutena kattaus on tälläkin kertaa melkoinen runsaudensarvi niin suurinta edistys on kokonaisuuden kannalta. Monipuoliset musiikilliset ilottelut ovat napakan lyhyitä, turhiin sooloharhailuihin ei sorruta – ainakin progemittapuulla – ja 38 minuuttinen levy tuntuu loppuvan aivan hetkessä – nautittava kokonaisuus jonka kuuntelee mielellään vaikka kahdesti putkeen.

Seiskytlukuhenkiset progesävyt ovat vahvasti läsnä. Ehkä Frank Zappa ja hänen tuotantonsa 70-luvun puoliväli ja loppupuoli tulevat ainakin vanhalle Zappa-fanille vahvimmin mieleen- Tuomas Marttilan marimba ja Suvi Väyrysen ooppera-tyylinen laulu ovat tehokeinoina hyvin Zappa-henkisiä ja etenkin Universe For Dummiesin instrumentaalisoolot tuovat elävästi mieleen niin Don Prestonin moog-soolot kuin Shut Up And Play Yer Guitar levyn.

Mutta on paljon muutakin – on Emerson, Lake & Palmerin tyylistä proge-urkua, Ian Andersonin tyyliin vedettyjä huilusooloja Pajakkalalta ja pohjoismaisen progen melodista menoa.

Iloinen tekemisen henki säilyy musiikissa – tekninen haastavuus ei ilmene tämän porukan menossa ryppyotsaisena yrittämisenä – hyvän mielen musiikkia klassisen progen ystäville!

Levyä voi tilata Levykauppa Äxästä tai kuunnella Spotifysta.

  • Markus Pajakkala, saksofonit, huilut, klarinetit, koskettimet, lyömäsoittimet
  • Olli “Trumpenator” Helin, trumpetti
  • Antero Mentu, kitara
  • Anssi Solismaa, koskettimet
  • Jaakko Luoma, basso
  • Tuomas Marttila, lyömäsoittimet
  • Rolf Pilve, rummut
  • +Suvi Väyrynen, laulu
  • +Faarao Pirttikangas, laulu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *