Milo & Moses Juttutuvassa


milomoses

Nuoret kasiluokkalaiset Milo Mäkelä ja Mooses Kuloniemi ovat viimeisen vuoden aikana herättäneet paljon positiivista kiinnostusta lahjakkaalla jazz-soitollaan. Nyt Milo & Moses nimellä esiintyvä kaksikko basisti Tuomas Talvella vahvistettuna julkaisi ensimmäisen levynsä KHY Suomen Musiikilla ja julkaisua juhlistettiin Helsingissä keikoilla torstaina 15.9. Digeliuksissa ja perjantaina 16.9. Juttutuvassa.

Oktoberfest-kauden avanneeseen Juttikseen oli perjantaina kerääntynyt kelpo joukko uteliaita kuulijoita. Nuorta ikää ei paljoa lavalle nousseesta tyylikkäästä triosta – bassossa livekokoonpanossa 17-vuotias Jon Pettersson – huomannut. Soitto sujui alusta alkaen ilman haparointia hienosti svengaten.

Nuorten jazz-muusikoiden bändien viehätys perustuu usein uusien tämän ajan vaikutteiden tuomiseen ja anarkiankin puolelle menevään vapautuneeseen henkeen, mutta Milo & Mosesin tapauksessa ihailua herättää se miten etevästi Wes Montgomery -henkinen klassinen kitarajazz on otettu pieteetillä haltuun. Vuosikymmeniä vanhojen lainakappaleiden tulkinnoissa ei ole pakolla opitun makua vaan soitto svengaa luonnollisen tuntuisena.

Reilun tunnin mittaiseen konserttiin mahtui levyn lainakappaleiden sekaan omiakin sävellyksiä. Materiaalin selkärangan muodostavan bop-pohjaisen jazzin lisäksi poikettiin hieman vahvemmin bluesilmaisun puolelle ja vähän eksoottista vibratallaa reilusti käyttänyttäkin kitarointia hieman kuultiin. Alunperin Freddie Hubbardin Straight Life levyllä julkaistu Weldon Irvinen Mr. Clean osoitti 70-lukulaisella funk-groovellaan että kiinnostusta ja rahkeita on tyylillisen paletin laajentamiseen. Eniten Mäkelän soitosta kolahti kuitenkin tällä kertaa livenä koettuna se Montgomery/Grant Green -koulukunnan 60-lukulainen jazzkitarointi.

Kuloniemen ja Petterssonin komppi puri mainiosti. Moosekselle myös lisäpisteet siitä, että muutamassa rumpusoolossa oli riittävästi uskallusta ja voimaa – asenne kohdallaan.

Pojilla on hyvää pohjaa tässä mistä rakentaa muusikon uraa. Omaa ääntä ehtii vielä etsiä kun soittotaito ja asiallisen tekemisen meininki on jo näin nuorena näin hyvin hallussa – poikkeuksellisen kypsä esitys!

Uutta levyä saa nyt kaupoista – mm. Digelius ja Levykauppa Äx – LP:n ja CD:n sisältävänä pakettina. Livenä Milo & Mosesin voi nähdä Helsingissä seuraavan kerran G Livelabissa 27.9.

  • Milo Mäkelä, kitara
  • Mooses Kuloniemi, rummut
  • Jon Pettersson, basso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *