Rantala Danielsson Erskine – How Long Is Now?


rantala-danielsson-erskine

Edellisestä Iiro Rantalan levystä ihan vain perinteisen pianotrion osana on jo vierähtänyt lähes vuosikymmen. Silloin 2007 Trio Töykeiden One Night in Tampere -levyn avasi Kenny Barronin säveltämä Voyage, sama kappale avaa nyt Rantalan, basisti Lars Danielssonin ja rumpali Peter Erskinen uuden levyn How Long Is Now? Töykeiden versio oli teknisempi, konstikkaampi – nyt ote on rento ja kiireetön. Rantala on ehkä palannut levytysten näkökulmasta pianotrio-muotoon, mutta viime vuosina ACT -levymerkille tehtyjen levyjen viehtymys yksinkertaisiin, kauniisiin melodioihin ja elämäniloinen asenne ovat tälläkin triolla pelin henki.

Meininki on ehkä liiankin ennallaan – vaihtuneesta kokoonpanosta huolimatta avauskappaletta seuraavat Rantalan omat sävellykset How Long Is Now? ja Snapchat tuntuvat jo kuullun toistolta edellisiltä levyiltä, vaikka Danielssonin basso mukavan lämpimästi omat pienet soolosävelensä tuo.

Onneksi levyltä löytyy sen edetessä enenevissä määrin valopilkkuja. On Danielssonin sävellys Taksim By Night ja Rantalan aiemmin piano-beatbox-kitara kokoonpanolla levyttämä Assisi joissa hieman synkemmät sävyt tuovat riemukkaat värit sitäkin kirkkaammin esille, Bachin Kyrie laittaa hetkeksi silmään surullisen vaihteen ja todellinen huippuhetki odottaa loppupuolella kun mukaansatempaavasti groovaava A Nut ensin näyttää miten mestarimuusikot saavat vähäeleisestikin paljon aikaan ja sen päälle mukavasti tyyliltään kontrastiset Rantalan pojilel omistetut henkilökuvat Bruno ja Topi saavat kuulijan hyvälle mielelle – tämän kolmen raidan pätkän ajan trio hehkuu parhaimmillaan.

Iiro Rantala String Trion levyn Anyone With a Heart tavoin oli tälläkin levyllä hetkiä jotka tuntuivat kuin tehdyiltä jonkun sympaattisen elokuvan soundtrackiksi – vaikka iloiseen jälleennäkemiseen tai hetkeen kun kaikki kääntyy parhain päin. Tältä kokonaisuudelta tuntuu tosin se kokonaisuuden draaman kaari puuttuvan. Turhan “mummon tossu”-luokan turvallinen tunnelma käy puuduttavaksi eikä levy yllä kokonaisuutena Rantalan viime vuosien parhaiden kuten Lost Heroes tasolle. Jää semmoinen fiilis, että kun tästä noin tunnin levystä leikkaisi nelisen biisiä pois ja vähän järjestelisi uudestaan niin avot…


 

Iiro Rantala isännöi Helsingissä G Livelab -klubilla Nordic Jazz Nights -iltoja tänä syksynä seuraavin vierain:

  • 30.9. Ulf Wakenius & Viktoria Tolstoy
  • 27.10. Marius Neset

Uutta levyä myyvät Levykauppa Äx (CD, 3 raitaa lyhyempi LP koko levyn latauskoodilla) ja Digelius (CD, LP).

  • Iiro Rantala – piano
  • Lars Danielsson – basso
  • Peter Erskine – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *