Vijay Iyer Trio G Livelabissa


iyer_glivelab

Pianisti Vijay Iyer toi tänä keskiviikkona trionsa Suomeen kolmatta kertaa kahden vuoden sisään – joka kerta mukana eri rumpali. Johtui sitten rumpalista tai ei niin taas saatiin hieman erilainen keikka kuin edellisillä kerroilla viime vuonna Pori Jazzeilla ja We Jazzissa vaikka paljon samaakin materiaalia oli mukana. Iyerin trio soitti G Livelabin tyylikkäissä tiloissa kaksi reilun tunnin settiä, välillä yleisöä vaihtaen – itse osallistuin näistä ensimmäiseen.

Yksi trion suurimmista vahvuuksista oli ennallaan – Iyerillä on kyky rakentaa monista eri sävellyksistä yhteen nitoutuvia kokonaisuuksia joissa on hieno draaman kaari. Tällä kertaa setti koostui kahdesta puolen tunnin kokonaisuudesta, ensimmäinen oli erityisen hieno alkaen Iyerin idoli Thelonious Monkin kulmikkaista tunnelmista – mukana myös Break Stuff -levyltäkin löytyvä Monkin sävellys Work päättyen riemukkaasti ja vahvasti tulkintaan Heatwave -yhtyeen kappaleesta The Star of a Story joka on ollut hieno kohta kaikilla Iyerin viime aikojen Suomen vierailuilla – Porissa setin avaajana ja We Jazzissa sen päättäjänä. Kappale olikin keskiviikkona varsin ajankohtainen, sillä tieto sen säveltäneen Rod Tempertonin kuolemasta julkistettiin samana päivänä.

Setin toinen puolisko ei noussut aivat yhtä voitokkaisiin sfääreihin vaan pysyi tasaisempana ja alati tyylikkäänä suorituksena. Oli silläkin vahva kaarensa – erityisesti esille nousi Justin Brownin mainio rumpusoolo jolla Brown otti vahvasti koko tilan ja yleisön haltuun. Muutama vuosi sitten April Jazzeilla Ambrose Akinmusiren bändissä ihastuttanut Brown on rumpalina hieman Iyerin kanssa Suomessa vierailleiden Marcus Gilmoren ja Tyshawn Soreyn välimaastosta – hieman Gilmoren konemaisten biittien soiton taituruutta ja ripaus Soreyn räväkkyyttä. Sopi tähän trioon mainiosti.

  • Vijay Iyer, piano
  • Stephan Crump, basso
  • Justin Brown, rummut

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *