Nordic Jazz Nights: Marius Neset Iiro Rantalan vieraana G Livelabilla


rantala-neset

Iiro Rantala ja saksofonisti Marius Neset ovat soittaneet ulkomailla enemmänkin duo-keikkoja, joten oli erittäin hieno homma, että tässä G Livelabin Nordic Jazz Nights -sarjassa, tämä kohtaaminen saatiin Suomeenkin (JP edit: korviini on kantautunut tieto, että tätä duoa on kuultu Raahen Rantajatseilla aiemminkin).

Kaksisettinen alkoi soittajien taustojen esittelemisellä musiikin keinoin ja Rantalan joviaalein spiikein ja yhteistä kosketuspintaa löytyi laajasti klassisesta musiikista – Bachin Kyriellä aloitettiin, Steps Aheadin 80-lukulaiseen fuusioon – kävipä ilmi, että Trio Töykeät oli ensimmäinen Mariuksen kokema jazz-konsertti. Neset osoitti jälleen olevansa huippuluokan solisti jolta taipuvat sulavasti mitä nopeimmat juoksutukset kuin laajennetut soittotekniikat joista saatiin nauttia eritoten soolonumerossa jossa yhdisteltiin Summer Dance ja Golden Xplosion kappaleita.

Muutama hittibiisikin pääsi versiointiin – Queenin Bohemian Rhapsody oli rohkea kappalevalinta, mutta versio otti legendaariseen biisiin tarpeeksi omaperäisen otteen välttäen pahimmat sudenkuopat ja hyväntuulisena encorena tykiteltiin Stevie Wonderin Sir Duke.

Nopeatempoisissa iloitteluissa kaksikko oli liekeissä – Iiron hieman ilkikurinen sovitus Charlie Parkerin tunnetuksi tekemästä Donna Leestä oli bebop-henkisen jazzin riemujuhlaa ja Iiron uuden How Long Is Now? -levyn huippuhetkiin ehdottomasti kuuluva A Nut riemastutti.

Hieno ja lämminhenkinen musiikki-ilta – kiitos Iiro, Marius ja G Livelab!

Marius Neset palaa Suomeen ensi viikolla Tampere Jazz Happeningiin oman kvintettinsä kanssa sellisti Svante Henrysonilla vahvistettuna.

  • Iiro Rantala, piano
  • Marius Neset, saksofonit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *