Tuomas Paukku – Description


paukku-description

Tukholmassa musiikkiopintoja suorittaneen kitaristi Tuomas Paukun vuonna 2009 ruotsalaisten muusikoiden kanssa perustettu Description -yhtye on edennyt taipaleellaan ensimmäiseen levyynsä asti.

Levyn tunnelmaan virittää hyvin Peter Knudsenin rauhallisella ja hieman arvoituksellisella pianolla käyntiin lähtevä Distances.  Kuulasta ja kiireetöntä, pohjoista melodista jazzia  – mieleen tulee vertailukohtana vahvasti pianisti Artturi Röngän johtaman AR Quartetin musiikki – onkin sopivaa että Rönkä soittaa pianoa Paukun uudessa Scription -kokoopanossa – eikä kovin kaukana ole viime vuonna levyn julkaissut Fifth Avenuekaan.

Paukun kitaransoitto on hillittyä – levy ei ole mitenkään korostetusti kitaristin levy vaan kaikki soittajat pääsevät suhteellisen tasapuolisesti hienostuneissa sävellyksissä esille. Alttosaksofonisti Johan Christoffersson soittaa monipuolisesti, altosta irtoavat monet erilaiset saksofoniperheen sävyt kirkkaista korkeista melodioista samettiseen pehmeyteen ja rikotumpaan murinaan. Basisti Emil Eriksson nousee muutaman kerran vahvasti esille.

LP:lle mahtuvan levyn huipentaa päätöskappale Finite joka kasvaa dramaattisesti säröisemmän kitarasoundin vahvistamana kadoten lopuksi kaukaisuuteen.

Kitaristi/säveltäjä todistaa tällä levyllä kuuluvansa nuoren jazz-sukupolven parhaimmistoon. Saman henkistä musiikkia on sen verran nuorten jazzareiden piiristä Suomessa viime vuosina tullut, että tulevia kehityksiä on syytä uuden jazzin ystävien pitää silmällä.

Paukku on kiertueella Suomessa uudemman Scription -kokoonpanon kanssa jossa soittavat Artturi Rönkä, Janne Tuovinen ja Tomi Saikkonen – ainakin tämän levyn perusteella erittäin sopivat soittokumppanit – seuraavasti:

 • 24.11. Boom Box/ Musica, Jyväskylä
 • 25.11. Validi Karkia, Pori
 • 26.11. Doo Bop, Vaasa
 • 27.11. Miilu, Petäjävesi
 • 3.12. Monk Turku
 • 4.12. Tenho, Helsinki

Uutta levyä voi nyt ennakkotilata levy-yhtiö Eclipsen sivuilta. Sitä saa LP:nä tai digitaalisesti. Virallinen julkaisupäivä on 22.11.

 • Tuomas Paukku – guitar
 • Johan Christoffersson – alto sax
 • Peter Knudsen – piano
 • Emil Eriksson – double bass
 • Konrad Agnas – drums

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *