We Jazz 2016: Oddarrang


oddarrang_wejazz1

Oddarrang on siirtynyt musiikissaan jatkuvasti enemmän post-rockin, shoegazen ja elektronisen musiikin suuntaan. Bändi on aina osoittanut vahvaa tyylitajua hienosti kasvavien biisien rakentamisessa – uudella Agartha -levyllä tämä näkyy entistä enemmän myös levyn mittaisena kokonaisuuden rakentamisena. We Jazzin lauantain alkuillassa G Livelabissa bändi osoitti, että livenäkin homma on entisestään kehittynyt.

Keikka alkoi taustanauhalla jossa synteettinen naisääni taustoitti Agarthan maan pinnan alaista seikkailua. Bändi aloitti rauhallisesti rakentamaan tunnelmaa levyn kappalein – hitaasti kasvavissa tunnelmissa vietettiin reilun tunnin setin ensimmäinen puolisko.

Syntetisaattoreilla on suuri osa bändin uudessa musiikissa – neljä viidestä jäsenestä soittaa synia ja 14 keikan julkkarikiertueella kitaraa soittanut Nicolas “Leissi” Rehnkin käytti merkittävän osan ajastaan etymologisesti autenttisissa shoegaze-tunnelmissa katse runsaassa efektipedaalivalikoimassa. Inhimillinen elementti elää kuitenkin vahvana paikoin kun ihmisääni tai Osmo Ikosen sello ja Ilmari Pohjolan pasuuna saavat suurempaa osaa. Livenä äänimaailman vaihtelu synteettisemmän ja orgaanisemman välillä tai niiden yhdistelminä toimi saumattomasti – levyllä bändin ensimmäinen sanoitettua laulua sisältänyt biisi Admiral Byrd’s Flight hieman hätkähdytti, mutta nyt siihen siirryttiin luontevasti.

Rumpali Olavi Louhivuoren välispiikin kautta lähdettiin toiselle puoliskolle joka olikin vahvempaa ilotulitusta – settiin oli myös ilahduttavasti otettu mukaan edellisen In Cinema -levyn kovimpia biisejä – erityisesti Self-Portrait oli jälleen kerran upea live-veto.

Ehdottomasti oikealla paikallaan oli myös uuden levyn digitaalisen version bonusraita Age of Cronos jolla EDM vaikutteet ovat huipussaan – muiden kappaleiden muodostamaan jatkumoon se olisi sopinut heikosti, mutta riemukkaana encorena se oli nappivalinta.

Olipahan kasvua ja katharsista ja hienoa tunnelmaa. Oddarrang on herättänyt ihastusta yli genrerajojen eikä ihme – hyvä dramatiikan taju ja pitempien kokonaisuuksien taitava rakentaminen ovat ihailtavia ominaisuuksia lähes kaikissa musiikin tyyleissä. Hieno keikka, mihin mahtaakaan tämä bändi vielä pystyä.

oddarrang_wejazz2

  • Ilmari Pohjola, pasuuna
  • Nicolas “Leissi” Rehn, kitara
  • Osmo Ikonen, sello & laulu
  • Lasse Lindgren, basso
  • Olavi Louhivuori, rummut

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *