Mikko Innanen & Simo Laihonen – April Fools


Puhaltaja Mikko Innaselle on kertynyt levytyksiä jo kymmeniä, mutta allekirjoittaneelle on jäänyt semmoinen tuntuma, että Innasen kokoonpanojen studioäänitykset eivät keskimäärin yllä live-esitysten tasolle. Tätä vertailua voi nyt empiirisesti tehdä uudella Eclipse Musicin julkaisemalla Innasen ja rumpali Simo Laihosen tupla-CD:llä April Fools jonka toinen levy on taltioitu studiossa ja toinen harvinaisen elävänä kaikenlaista elämää kuhisevassa Roihuvuoren Hard Rock Housessa.

Levyt tarjoavat Innasen muista projekteista tuttuja sävyjä – bebop-perimän tunnustavaa avant-garde saksofonismia Ornette Colemanin hengessä, itämaista mystiikkaa runsaalla huilujen ja pillien arsenaalilla ja reteitä free jazz -henkisiä tulkintoja vahvoista melodioista – löytyy maakuntalauluja ja Dannyn tunnetuksi tekemää Kuusamoa – ilmaisun vapautta koko dynamiikan skaalalla!

Studiolevyllä kuuluu muusikoiden kuuntelu ja yhteispeli – harkitumpaa soittoa ja hienovaraista reagointia, vivahteet ja nyanssit kuuluvat. Livelevyllä baariympäristön puheensorinaa vastaan käydään reteimmin ottein riemastuttavalla reippaudella ja kierroksia lisätään.

Molempia muusikoita monesti livenä kuulleelle levy näyttäytyy oivana dokumenttina niin Innasen soitosta pienissä kokoonpanoissa kuin Laihosen hienosta myötäelämisestä tarvi tilanne niin musiikkia eteenpäin ajavaa rytmiikkaa tai leijuvampaa tunnelmointia.

Vaan kumpiko on levyistä parempi – jos jotain niin tämä levy osoittaa, että kaikkea ei voi vertailla, mikä toimii studiossa ei varmaankaan toimisi livenä eikä livetilanteen latausta ja säkenöintiä voi aina studiossa toistaa, onneksi nyt saatiin molemmat!

April Fools ei juota kuulijalle mitään kuravettä vaan mitä mainioina suomalaisen improvisoidun musiikin huippuantia.

  • Mikko Innanen, puhaltimet
  • Simo Laihonen, lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *