Morten Schantz – Godspeed


Aikoinaan vuonna 2005 Young Nordic Jazz Comets -kilpailussa ihastusta herätti ja voiton pokkasi Tanskaa edustanut JazzKamikaze. Tuon kokoonpanon riveistä Pohjois-Eurooppalaisen jazzin tämän ajan huippuihin nousivat saksofonisti Marius Neset ja rumpali Anton Eger joka tunnetaan paitsi Nesetin kokoonpanoista myös mainiosta Phronesis -triosta. Nyt kansainvälisen näytön paikka on kosketinsoittaja Morten Schantzilla joka julkaisee 27.1. ensimmäisen omaa nimeään kantavan levynsä Godspeed Nesetin ja Egerin tukemana. Levyn julkaisee brittiläinen Edition Records joka jälleen kerran osoittaa olevansa yksi tämän ajan Pohjois-Eurooppalaisen jazzin julkaisijoista mielenkiintoisimpia.

Schantzin musiikissa kohtaavat monet elementit – on soittamisen riemua ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita mitä JazzKamikazelta ja Nesetin ja Egerin mulita kokoonpanoilta on kuultu, pientä kansanmusiikin vivahdetta Nesetin soitossa, modernia erilaisten sähköisten koskettimien ennakkoluulotonta käyttöä, mutta toisaalta myös juuria vahvasti menneiden vuosikymmenten fuusiojazzin maaperissä. On vähän kahdeksankymmentälukulaista Michael Brecker -henkistä tunnelmointia, mutta erityisesti paikoin hyvinkln vahvaa sielujen sympatiaa 70-luvun Weather Reportin kanssa niin Schantzin koskettimissa kuin Nesetin sopraanosaksofonissa –  erityisesti Ceasefire kappale on kuin suoraan I Sing the Body Electric -levyltä.

Monipuolinen kokonaisuus välttää turhan pastissimaisuuden ja osoittaa, että fuusiojazz ei kokenut kauheaa muovista kuolemaa 80- ja 90-luvuilla vaan on yhä elinvoimainen tapa tehdä luovaa musiikkia.  JazzKamikazen, Marius Nesetin, Phronesiksen ja vaikkapa viime vuoden parhaiden levyjen listalle nousseen Dinosaurin faneille levy tarjoaakin riemastuttavia kuunteluhetkiä. Sitä voi myös lämpimästi suositella uutta musiikkia etsiville Weather Report -faneille.

Godspeed ei kuitenkaan vielä aivan nosta Schantzia johtajana Phronesiksen tai Nesetin haastajaksi Pohjois-Eurooppalaisen jazzin kirkkaimman johtotähden paikasta, sen verran vahvasti nimittäin Neset vahvana solistina tälläkin levyllä usein huomion varastaa. Uskallan kuitenkin veikata, että Schantzin koskettimia tullaan näillä näytöillä kuulemaan tulevaisuudessakin kansainvälisillä julkaisuilla.

Levy julkaistaan 27.1. – Spotifystä löytyy tätä kirjoitettaessa neljä kappaletta maistiaisia.

  • Morten Schantz, koskettimet
  • Marius Neset, saksofonit, koskettimet
  • Anton Eger, rummut lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *