Aki Rissasen Aleatoric Koko Jazz Clubilla 17.2.2017


Pianisti Aki Rissasen, New Yorkissa vaikuttavan saksofonisti Robin Verheyenin ja rumpali Markku Ounaskarin Aleatoric -trio julkaisee tänään kaksi vuotta sitten konserteissa äänitetyn levyn Songs for Solstice. Eilen trio saapui juhlistamaan julkaisua Helsinkiin Koko Jazz Clubille.

Paljon on ennallaan neljä vuotta sitten julkaistusta ensilevystä – trion musiikki on ilmavaa, eurooppalaista kamarijazzia jossa jännitteet ja arvoituksellinen tunnelma ovat alati läsnä. Kaikille kolmelle on tilaa ja hienovaraisimmatkin henkäykset, sutien kohinat ja symbaalin raapaisut kuuluvat. Soolojen elementit kehittyvät usein hiljakseen toiston kautta pitäen kuulijat otteessaan.

Paljon on myös muuttunut levyn äänitysten ja tämän päivän välissä. Rissanen on oman trionsa kanssa kehittynyt huimasti tyydyttävien live-settikokonaisuuksien rakentamisessa ja tästä puolesta saatiin nauttia myös eilen Kokolla kun molemmissa illan seteissä lopun lähestyessä kierroksia lisättiin komeasti ensimmäisen setin huipentuessa Rissasen pianotrionkin ohjelmistoon kuuluvalla Bird Visionilla ja toisen Aleatoric-trion ensimmäisen levyn avaavaan Musica Callada Pt. XV:llä.

Encorekin tietysti saatiin – tyylikästä ja vähäeleistä myöhäisillan hämyisää bluesia, Verheyenin tunnelmoidessa perinteisemmin blues-ottein Rissasen jäädessä etäämmäksi tutuista ja turvallisista muodoista jättäen takaportin varmuuden vuoksi auki abstraktimmille seikkailuille. Ounaskari suhisi suteineen tyylikkäästi tunnelmaa värittäen ja jatkuvaa pulssia ylläpitäen. Mainio kiteytys trion sisäisestä dynamiikasta.

Tämä Rissasen ja Verheyenin säveltämän materiaalin parempi yhteen nivoutuminen ja harkittu setin sisäisen dynamiikan hallinta saivat trion kuulostamaan nyt livenä paremmalta kuin koskaan ennen.

Valitettavan lyhyeksi jää tällä erää trion aktiivinen vaihe sillä Kokon keikan lisäksi julkaisukiertueella on jäljellä vain kolme keikkaa – suosittelen kynnelle kykeneviä tsekkaamaan kun tilaisuus on:

  • 17th Eclipse Jazz Club, Tampereen Kirjasto, 17:30, Tampere
  • 18th Sibelius Museo, 14:00, Turku
  • 19th Passages Festival, 14:00, Sint Niklaas, Belgium

 

  • Aki Rissanen, piano
  • Robin Verheyen, saksofonit
  • Markku Ounaskari, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *