Mattias Nilsson – Dreams of Belonging


Jan Johanssonin Jazz På Svenska -levyn valtavaa vaikutusta ruotsalaiseen ja pohjoismaalaiseen jazziin ei käy kiistäminen. Pianisti Mattias Nilssonin ensilevyä Dreams of Belonging kuunnellessa Johansson tulee mieleen jo kättelyssä kun osoittautuu tutuksi kansallislauluksi Du gamla, du fria – nyt tosin nimellä Folk Melody from Västmanland vahvoin folk ja blues sävyin. Kiireetöntä, vähäeleistä soittoa kauniita melodioita kunnoittaen.

Mutta ei kyseessä mikään pelkkä Johanssonin uudelleenlämmittely ole vaan osa jatkumoa jossa jazzin improvisointia ja tulkinnan vapautta sovelletaan erilaisiin musiikillisiin lähtökohtiin. Klassisen musiikin romanttisempaa puolta, kansanmusiikkia ja suoria nyökkäyksiä perinteisen jazz-ilmaisunkin ytimeen – Thore Swanerudin säveltämän Södermalmin tulkinnassa erityisesti lähtee soolossa mukavasti svengaamaan.

Ýhdeksän raidan joukosta löytyy kolme Nilssonin omaa sävellystä, viisi ruotsalaista kansanlaulua, sävellystä tai virttä ja John Hartfordin Elviksen, Glen Campbellin ja Dean Martinin kuuluisaksi tekemä Gentle on My Mind. Kaunis harmoninen ote kantaa läpi levyn – Nilssonin soitto on sydämellistä.

Levyltä voi kuunnella näytteitä ja tilata Nilssonin kotisivuilta.

  • Mattias Nilsson, piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *