Olli Hirvonen – New Helsinki


Eipä sitten Jukkis Uotilan ole tehty suomalaisen jazzmuusikon johdolla niin amerikkalaisen tämän päivän jazzin ytimessä olevaa levy kun kitaristi Olli Hirvosen uusi New Helsinki. Hirvonen on opintojensa jälkeen jäänyt New Yorkiin luomaan uraa ja jos amerikkalaisia tyylejä on kuulunut edellisellä omakustanteella Detachment ja kotimaisen Fifth Avenue -bändin kanssa niin nyt kovatasoisen amerikkalaisista muusikoista koostuvan kokoonpanon kanssa on tyylipuhdas paketti kasassa ja Hirvosen kitaransoitto ja musiikki puhkeavat todella kukoistamaan.

Soittokavereista nimekkäimmästä päästä ovat puhaltajat – saksofonissa Walter Smith III, joka on soittanut mm. Ambrose Akinmusiren ja Christian Scottin kaltaisten tämän hetken kuumien nimien kanssa ja trumpetissa Adam O’Farrill joka herätti kansainvälistä huomiota kypsällä soitollaan muutama vuosi sitten laajasti kriitikkojen kehuja keränneellä Rudresh Mahanthappan Bird Calls –levyllä.

Detachment -levyllä Hirvosen soitosta jäivät parhaiten mieleen kauniit balladit, nyt on meininki toista maata. Heti avausbiisi Arpsin nimikkoarpeggioista eteenpäin intensiteetti on korkealla niin Hirvosen kitarassa kuin yhtyesoitossa – bändi pahtaa eteenpäin kuin veitsen terällä jääden vain harvakseltaan hengähtämään. Hirvosen meriitteihin kuuluu viime vuodelta Montreaux’n jazzfestivaalien kansainvälisen kitarakilpailun voitto – tuolloin tuomaristoa johti John McLauhglin, nyt Hirvosen soitosta tulee usein mieleen brittilegendan taitava kepittely.

Muuten solisteina ovat vahviten edellä nimekkäät puhaltajat. Etenkin O’Farrillin paikoin hauras, mutta kuitenkin väkevä trumpetti tuo muuten teknisesti tarkkaan soundiin herkullisesti inhimillistä rosoa – erityisesti hienossa Absolutessa.

Levy on parhaimmillaan pitkissä, yli kymmenenminuuttisissa herkutteluissa GravityInvisible ja Absolute. Pitkissä kaarissa tunnelmat vaihtelevat komeasti ja solisteilla on kunnolla tilaa. Kyllä tällä musiikilla pitkälti samassa sarjassa painitaan Ambrose Akinmusiren ja Wolfgang Muthspielin kaltaisten tekijöiden kanssa. Vahvaa modernia soundia jossa on hyvässä suhteessa fuusion sähköisyyttä ja kiinnekohtia jazzin perinteisiin.

Vaan liekö New Helsingistä suureksi läpimurroksi New Yorkissa Brooklynistä käsin toimivalle Hirvoselle? Levyn julkaisee brittiläinen Edition Records joka tunnetaan modernin eurooppalaisen soundin julkaisijana eikä ole amerikkalaisten diggarien tai median joukossa kovinkaan tunnettu levymerkki.  Veikkaanpa, että pitkäjänteistä työtä vielä tarvitaan New Yorkin nykyjazzin eturiviin pääsemiseksi, mutta musiikkillinen puoli alkaa olla siihen kypsää.

Kesällä musiikkia voi kuulla livenä myös Suomessa: Olli Hirvonen New Helsinki tulee kvintettimuodossa kesällä Pori Jazzeille.

Uutta levyä voi tilata Levykauppa Äxästä tai kuunnella Spotifysta.

  • Olli Hirvonen, kitara
  • Walter Smith III, saksofoni
  • Adam O’Farrill, trumpetti
  • Luke Marantz, piano, sähköpiano
  • Marty Kenney, basso
  • Nathan Ellman-Bell, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *