Rakka / Black Motor -split


Tampereen seudun vahvasti omia peltojaan kyntävät Rakka ja Black Motor ovat lyöneet hynttyyt yhteen uudella Karkia Mistikan julkaisemalla split-LP+CD julkaisulla Rakka/Black Motor. Tarjolla on aiemmin levyillä julkaisematonta materiaalia kummaltakin kokoonpanolta neljä raitaa.

Rakka

Rakkan puoliskolla kuullaan tuttuja kaikuja kokoonpanon aiemmilta levyiltä, mutta musiikillinen linja on nyt hieman kiteytynyt näillä  neljällä multi-instrumentalisti Kusti Vuorisen säveltämällä raidalla. Homman nimi on erilaisten kansainvälisten vaikutteiden esittäminen konstailemattomaan suomalaiseen tapaan hieman herkullisella tavalla pelkistetyn rehellisesti. Etiopialaisen jazzin kaiut kuuluvat usein – sinnepäin aatokset vie Vuorisen urkujen soittokin – mutta myös klezmerin vaikutteita kuuluu selvästi Ikuisilta näyttävät tähdet -kappaleessa puhaltaja Masa Orpanan vaihtaessa klarinettiin.

Vaikutteet tulevat ehkä laajalta, mutta Rakka on kuitenkin oma synteesinsä – musiikkia tehdään omin ehdoin ja siinä on itse oivallettun tekemisen henki.

Varsin yksinkertaisiin sävellyksiin toivoisi tosin räväkämpää sooloilua puhaltajilta sillä tilaisuus kunnon revittelyyn olisi. Tämän puoliskon kohokohdaksi nouseekin viimeinen Rakka-raita Kuuma narttu jossa soolon taustalle Janne Tuomi potkaisee rummuistaan kovemman menovaihteen päälle. Siinä on kuulijalla hymy herkässä kun soittajat panevat parastaan.

https://soundcloud.com/karkia-mistika-records/rakka-kuuma-narttu

Rakka

  • Masa Orpana – tenorisaksofoni, klarinetti
  • Kusti Vuorinen – urut, haitari, mbira ja lyömäsoittimet
  • Tommi Kolunen – trumpetti
  • Janne Tuomi – rummut ja muut lyömäsoittimet
  • Ville Rauhala – kontrabasso
  • +Inari Ruonamaa – alttosaksofoni

 

Black Motor

Free jazz -trio Black Motor esiintyy nyt ensimmäistä kertaa levyllä uudessa kokoonpanossaan – perustajajäsen Sami Sippolan tilalle saksofoniin on tullut Tane Kannisto joka on kuulunut kotimaisen free jazzin huomattaviin nimiin aina 80-luvun lopulta Edward Vesalan Sound & Furysta lähtien.

Edellisestä Black Motor -levystä Yöstä aamun kynnykselle on ehtinyt vierähtää jo neljä vuotta – nämä neljä uutta basisti Ville Rauhalan sävellystä tuntuvat paluulta tuon levyn tunnelmiin. Rauhallista, rubato freetä – ajelehtimista avoimella, tyynellä ulapalla jossa ei ole muuta kun kolmen muusikon luottamus toisiinsa.

Black Motorin puoliskoa kuunnellessa ajan taju katoaa, kappaleet sulautuvat toisiinsa. Viimeisen nimi on Ich habe dich schon vergessen – olen jo unohtanut sinut – liekö itseironiaa mukana, Rakkan melodiat jäävät möyrimään korvamatoina, Black Motorin haihtuvat ilmaan, soittajien vuorovaikutus ja luominen nousee sävellysten yläpuolelle.

https://soundcloud.com/karkia-mistika-records/black-motor-a-sudden-twistand-then-it-hurts

Black Motor:

  • Jouni ”Tane” Kannisto – tenorisaksofoni, huilu, kellot
  • Ville Rauhala – kontrabasso
  • Simo Laihonen – rummut

Uutta levyä myyvät mm. Levykauppa Äx ja Digelius – paketissa mukana sekä LP että CD.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *