Jazzpossun toukokuun 2017 soittolista


Noniin! Nyt toukokuu käyntiin hyvän jazzmusan tahtiin. Viime viikon April Jazzeilta jäi monia mukavia muistoja, joten tällä viikolla muistellaan vielä tämän vuoden antia. Toukokuussa Helsingissä vierailee nimekkäitä kitaristeja ja festivaalikausi jatkuu Keravalla mielenkiintoisella ohjelmistolla ja kuukauden listan täydentää muutama uutuusjulkaisu. Näistä on toukokuun playlisti tehty.

Klikkaile tästä playlist auki 

Spotify-tunniste: spotify:user:pas2:playlist:3sf8OzVSRjG46iQaoxnlJQ
Leikkaa ja liimaa tunniste Spotify applikaationhakukenttään ja johan löytyy ‘kätevästi’ sieltäkin!

April Jazz tunnelmia

 • Ari Hoenig – Round Midnight
 • Jukka Perko Tritone – Round Midnight
 • Esa Pietilä – Freejohn
 • Dianne Reeves – Stormy Weather
 • Michel Camilo – Caribe
 • Lenni-Kalle Taipale – Jazzarin mopo keulii
 • Michel Camilo & Tomatito – La Fiesta
 • Chick Corea – Night Streets
 • Steve Gadd Band – Sly Boots

April Jazz valtasi jälleen kerran Espoon Kulttuurikeskuksen Tapiolassa ja levittäytyi myös viime vuosien tapaan Leppävaaraan Sellosaliin ja nyt myös Helsinkiin G Livelabiin. Joka ilta jammailtiin perinteisesti myös Tapiola Gardenissa.

Omalle kohdalle sattuneista keikoista yksi huikeimmista yksilösuorituksista oli The NYC Projectissa soittaneen rumpali Ari Hoenigin esitys. Miehen levytettyä tuotantoa kuunnellessa löytyi hauska linkki toiseen Louhisalin festariesiintyjään – Jukka Perko Tritoneen – joka juhlisti uuden Dizzy –levyn julkaisua. Hoenigin melodisessa pelkillä rummuilla soitetulla versiolla Thelonious Monkin Round Midnightissa on nimittäin varsin samanlainen ote kun Teppo Mäkysellä Dizzy –levyllä. Hoenigin versio sopiikin vaikkapa Tritonen version introksi kuten tästä voitte itse todeta.

Kokonaisuutena erilaisia jazzin tyylejä kuultiin festareilla laajasti – vapaampaa ilmaisua toi viime vuoden Yrjö-palkintovoittaja Esa Pietilä, uudessa materiaalissa oli elektroniikka vahvasti läsnä, tässä näytteenä hieman vanhempaa tuotantoa. Tämän hetken jazzlaulajien kärkeä edusti puolestaan Dianne Reeves.

Tietynlaisen ristikytkentöjen ryppään muodostivat latin jazz/fuusio osasto. Lenni-Kalle Taipaleen ja Michel Camilon yhteinen ilotulitus Caribe oli varmasti festarien hienoin hetki. Molempien yhteisenä vaikuttajana hengessä mukana vahvasti oli Chick Corean henki, etenkin kun festareilla soitti myös rumpali Steve Gadd yhtyeineen – kuullaanhan Gaddin soittoa My Spanish Heart –levyllä.

Kitaristisuuruudet toukokuussa Helsingissä

 • Al Di Meola – Land of the Midnight Sun
 • Pat Metheny – Cherokee

Gadd toimikoon myös aasinsiltana toukokuun tähtivieraisiin Helsingissä. Tunnetuimpiin jazzlevyihin jossa Gaddin soittoa kuullaan kuuluvat kitaristi Al Di Meolan Land of the Midnight Sun ja Elegant Gypsy. Di Meola saapuu konsertoimaan Helsinkiin 16.5. Savoy-teatteriin.

Sähkökitarajazzin ystäville on silloin luvassa melkoinen viikko sillä heti seuraavana päivänä 17.5. Finlandia-talossa esiintyy Pat Metheny. Tässä mainio raita kolme vuotta sitten Helsingissä vierailleen Unity Groupin studiosessioista jossa Metheny ja saksofonisti Chris Potter herkuttelevat Cherokee standardilla.

Eivätkä tuon viikon mielenkiintoiset kitaristivieraat vielä siihen lopu – perjantaina 19.5. Koko Jazz Clubille saapuu yksi edellisiä mestareita nuorempien sukupolvien suurista nimistä Jonathan Kreisberg kvartetteineen.

Uusia julkaisuja

 • Verneri Pohjola – Pinch
 • Colin Stetson – All This I Do For Glory

Viime viikolla vietiin myös suomalaista jazzia pontevasti maailmalla Bremenin jazzahead! -tapahtumassa. Yksi eniten huomiota osakseen saanut kokoonpano oli Verneri Pohjola Group jonka ensi kuun alussa ilmestyvää Pekka -levyä odotetaan vesi kielellä. Nyt on tarjolla näyteraitana Pinch – suomalaisittain siis Nipistys nimellä paremmin tunnettu Pekka Pohjolan sävellys uutena tulkintana.

Omaperäisestä saksofoninsoittotekniikastaan tunnettu Tampere Jazz Happeningissä 2015 vieraillut Colin Stetson on juuri julkaissut uuden levyn All This I Do For Glory. Hieman rauhallisempaa menoa kun jotkut Stetsonin aiemmat saksofonisoololevyt, mutta taattua laatua yhdestä tämän hetken saksofonikentän omaperäisimmistä ja tunnistettavimmista soittajista.

Kerava Jazzin tulevaa ohjelmistoa

 • Jari Perkiömäki Organic Baritone Quartet – Tunnel Vision
 • Adele Sauros – Strong Feelings
 • Kirk Knuffke – Lamplighter
 • Anna Högberg Attack – Skofikargränd
 • Tomeka Reid Quartet – Super Nova
 • Jukka Tolonen Ramblin’ Jazz Band – A Warm Trip With Taija

Kerava Jazz järjestetään tänä vuonna 26.-28.5.  Yhtenä näkyvänä teemana vahvat naismuusikot – mukana mm. saksofonisti Adele Sauros, ruotsalainen mainio kuuden naisen free jazz-ryhmä Anna Högberg Attack ja sellisti Tomeka Reid jonka bändissä soittaa myös ehkä tämän hetken johtava avant-garde kitaristi Mary Halvorson.

Muusta ohjelmistosta näytteitä trumpetisti Kirk Knuffkelta ja svengaavalta Jari Perkiömäki Organic Baritone Quartetilta.

Paikallista osaamista festareilla edustaa Lasse Keson Ramblin’ Jazz Quartet – kokoonpanossa mukana myös basistina se alkuperäinen suomalainen kitarasankari Jukka Tolonen joka nivelrikon takia ei enää itse pysty kitaraa soittamaan. 70-luvulla Tolosen Ramblin’ Jazz Band esiintyi YLEn Liisankadun studiolla ja keikka tallentui nauhalle odottamaan aikaa parempaa ja sai viime vuonna julkaisunsa Svart Recordsin Jazz-Liisa sarjassa – tässä tuon klassikkokokoonpanon tyylinäyte.

Svartin Jazz-Liisatkin jatkuvat tässä kuussa – 5.5. ilmestyvät osat 10 (Otto Donnner Treatment), 11 (Pentti Lahti Band / Olli Ahvenlahti & Eero Ojanen Duo) ja 12 (Mircea Stan Quartet / Jukka Ruohomäki). Suunnitelmia on julkistettu aina osaan 18 asti ja toinen 10 LP:n kolmessa osassa toimitettava boksi – 9 Jazz-Liisa levyn mukana aina yksi vain boksin kanssa myytävä bonuslevy – on nyt tilattavissa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *