Raoul Björkenheim Triad – Beyond


Triad -trio on ollut viime vuosina yksi kitaristi Raoul Björkenheimin aktiivisimmista kokoonpanoista – nyt tämän kokoonpanon musiikkia saa myös levytetyssä muodossa Eclipse Musicin julkaistessa yhdeksänraitaisen Beyond -levyn.

Björkenheim on vaikuttanut useammassakin trio-muotoisessa kokoonpanossa – on ollut mm. Scorchia (mukana Thingistä tutut Ingebrigt Håker Flaten ja Paal Nilssen-Love), Blixtiä (Bill Laswell & Morgan Ågren) ja Tampere Jazz Happeningissa kuultiin taannoin Björkenheimin, Mats Gustafssonin ja Morgan Ågrenin trioa. Jälki on ollut usein huumaavaa free jazziin kallellaan olevaa täylaidallista; kovaa vääntää levyn alusta asti nyt Triadkin – bassossa Ville Rauhala ja rummuissa Ilmari Heikinheimo, mutta kuitenkin vähän rauhallisemmin kyntäen. Ensimmäisissä biiseissä on vähän doom metal -henkistä vahvaa, mutta korvaa myötäilevää pöristelyä – mukavaa mättöä! Björkenheimin kitara välillä surisee vahvasti, välillä puhuu omaa avaruuskieltään.

Sitten lähdetään abstraktimmille poluille – Defiance ja Petals kiertelevät ja kaartelevat, jälkimmäinen vähän liiankin päämäärättömästi – levy on nimittäin muuten täynnä avant-garde/free -sektorille varsin kompakteja raitoja joiden joukossa pisin seitsemänminuuttinen haukotuttaa ja juuri kun Rauhalan soolon jälkeen tuntuu siltä, että ehkä uusi vaihde löytyy niin se loppuu outoon feidaukseen.

Noh, ei se mitään sillä meininki taas paranee kun Katarsis väkevine riffeineen astuu areenalle – hyvä raita joka näyttää että kyllä yhden toistuvan riffin päälle luovaa musiikkia voi rakentaa kun osaa.

Näillä eväin levy lähtee loppusuoralleen – särökitara murisee, välillä on ambientimpaa tunnelmaa, välillä vetävämpää rytmiikkaa. Todellinen helmi on kuitenkin jätetty viimeiseksi – The Rain is Overin freak out -jamittelusta kuoriutuu hienosti Somewhere Over the Rainbow’n melodia jonka haikeissa tunnelmissa levyn päätös tuntuu poikkeuksellisen hienolta kylmiä väreitä herättävältä hetkeltä.

Mainio jazz-levy myös esimerkiksi doom tai sludge metalin tai vastaavan raskaamman kynnön ystäville.

Uutta levyä voi koekuunnella ja ostaa Eclipsen Bandcamp-sivulta tai Digeliuksesta.

  • Raoul Björkenheim  – kitara
  • Ville Rauhala – basso
  • Ilmari Heikinheimo – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *