KYN – Dunkel – Hassinen – Herrala @ G Livelab


Akateeminen naiskuoro KYN jatkoi määrätietoista työtään etnisen jazzin eteen viime vuoden lopulla Jos minä puhuisin sinulle -levyllä joka keräsi osakseen ylistäviä arvioita. Kaija Viitasalon johdolla kuoro on yhdistänyt jazz-elementtejä suomalaiseen musiikkiperintöön jo 80-luvun lopulta – uudella levyllä kuorolle ja jazztriolle on kansanlauluja ja jazz-standardeja sovittanut ja uuden teoksen Virpi Stenlundin runoihin säveltänyt Mikko Hassinen. Eilen tiistaina kuoro jazztrion tuella konsertoi Helsingissä tällä ohjelmistolla ensimmäistä kertaa lokakuun julkkarikonsertin jälkeen, bändissä saksofonissa Manuel Dunkel, bassossa Ville Herrala ja rummuissa Hassinen itse.

Taukoineen yli kaksi tuntia kestäneessä kaksisettisessä pääpaino oli uuden levyn materiaalissa – kaikki levyn kappaleet kuultiin illan mittaan – mutta nyt klubitunnelmaan sopivasti kuultiin myös kaksi pelkän trion soittamaa standardia, ensimmäisen setin alkuun Thelonious Monkin Evidence ja toisen setin alkuun Sam Riversin Beatrice ja hyvä niin, hyvin svengasi perinteisempi jazz trion käsissä.

Olen aiemmin kuullut KYNin yhdessä jazzbändin kanssa soittamaa musiikkia monissa eri tiloissa – mieleen muistuvat ainakin konsertit Savoyssa, Sellosalissa ja Kauppakorkeakoulun juhlasalissa. Tällä kertaa G Livelabin äänentoisto tarjosi näistä ylivoimaisesti parhaan kuuntelukokemuksen kuoron ja trion ollessa hyvin tasapainossa ja kuoron kauniiden harmonioiden kuuluessa selkeästi silloinkin kun trio soitti samaan aikaan.

Klubitilan intiimimpää tunnelmaa korostivat myös pienet jutteluhetket joissa kuoron Susanna Kantelisen johdolla Viitasalo ja Hassinen kertoivat levyn musiikin syntyhistoriasta. Kuoro ja bändi olivat mukavasti yleisöä lähempänä.

Kuorolaulun, kansanmusiikin ja jazzstandardien synteesi tuntui luontevalta – jazzstandardien suomenkieliset tekstit ja trion kansanlauluihin tuomat jazz-sävyt tekivät keikasta ehjän kokonaisuuden ja homma toimi viime vuoden julkkarikeikkaakin paremmin kaiken kaikkiaan.

  • KYN
  • joht. Kaija Viitasalo
  • Manuel Dunkel – tenorisaksofoni
  • Ville Herrala – basso
  • Mikko Hassinen – rummut

KYN, Manuel Dunkel, Ville Herrala, Mikko Hassinen G Livelabissa 23.5.2017


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *