Sid Hille Camerata – Farbformen


Säveltäjä-pianisti Sid Hille on seikkaillut ennakkoluulottomasti jazzin, kamarimusiikin ja improvisoidun musiikin välimaastossa. Tässä kolmiossa Hillen uusin julkaisu Farbformen sijoittuu vahvasti kamarimusiikin kulmaan – uusi levy sisältää nimittäin kaksi Hillen jousikvartettoa ja yhden teoksen pianolle ja jousikvartetille – kaikki läpisävellettyä materiaalia kahden edellisen Hillen levyn vapaaseen improvisaatioon vastapainoksi.

Vuosina 2009 ja 2010 sävelletty Quatuor no. 2 – In Farben koostuu neljästä värikkäästä osasta joissa jousikvartetin äänimaailmaan sekoittuvat muiden tyylien vaikutteet – mieleen tulee vahvasti Kronos Quartetin musiikillisia raja-aitoja kaihtamaton moderni ilmaisu, mutta myös varhaisesta jazzista ja bluesista innoittunut 1900-luvun alkupuolen musiikki kuten Gershwinin Rhapsody in Blue ja jotkut Maurice Ravelin sävellyksey.

In Rot avaa teoksen rytmikkäästi – mukana on minimalismin henkeä. Väreistä selkeimmin musiikissa kuuluu toinen osa In Blau jossa bluesin henki elää vahvasti. Iloisempi tanssi In Grühn ja vakavampi In Schwarz täydentävät teoksen. Eri osien erilaiset tunnelmat tekevät teoksesta vaihtelevan kokonaisuuden.

Uudempi kvartettiteos Quatuor no. 3 – Equilibrium siirtää abstraktin nimeämiskäytännön väreistä muotoihin – kolmeosaisen kvarteton osat ovat nimittäin SquareTriangular ja CircularIn Farbeniin verrattuna Equilibrium tuntuu kunnianhimoisemmalta – sen osat ovat moni-ilmeisempiä, jokainen tuntuu omalta kokonaisuudeltaan. Samoja tehokeinoja löytyy tosin täältäkin – jazzin ja bluesin sävyjä ja Circularissa myös vahvaa groovea joka nostaakin tämän osan hienoksi huippuhetkeksi.

Tyylillistä iloittelua raikkaimmillaan edustaa kuitenkin levyn viimeinen raita CoCo jousikvartetille ja Hillen itsensä soittamalle pianolle. Siinä erilaisten tyylien kohtaaminen soi jazzin ystävän korvia kutkutelevimmin.

  • Maija Linkola – viulu
  • Elina Viitasaari – viulu
  • Lotta Poijärvi – viulu
  • Markus Hohti – sello
  • Sid Hille – piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *