Heikki Ruokangas – Monologues


Kitaristi Heikki Ruokangas tarttuu uudella Eclipse Musicin julkaisemalla soololevyllään Monologues moniin eri tyyleihin. Ensimmäinen raita A Scene From the Play Liikkumattomat hissit lupailee jo stydiäkin rosoista plink-plonk avantgardekitarointia Eugene Chadbourne tai Derek Bailey henkisellä otteella, mutta jo toinen raita Grip de Sip lähtee ihan eri suuntaan jälkiäänitetyllä pehmeällä, mutta käsintehdyn oloisena makuuhuone-Metheny fiilistelyllä.

Puolituntiselta levyltä löytyy niin Ruokankaan omia sävellyksiä kuin standardejakin – Sammy Feinin Secret Love on hellyttävällä tavalla hieman kömpelö kuin Marc Ribot’n jotkut soolokitaratulkinnat, Jimmy van Heusenin säveltämä Here’s That Rainy Day jatkaa samaa tyyliä – ehkä enemmän tosin Bill Frisellin suuntaan huiluäänineen. Levyn päättävä kotimainen klassikko Sininen uni tuntuu vähän puolestaan Vesa-Matti Loirin mörisevää paatosta kaipaavalta Peter Lerche -jutulta. Monet erilaiset kitaristit tulevat siis levyn myötä mieleen.

Originaaleissa meno on  usein rosoisempaa – Pyramidsin räkäinen särö viiltää korvia ja Kuutiokin uppoaa melko syvälle säröisiin sfääreihin, mutta toisaalta akustiset Autumn Is Almost Here ja Hailuoto ovat lempeitä korville – joskin Hailuodon ympäristöstä muutama veneen pohjaa raapiva avant-karikin löytyy mielenkiintoa yllä pitämässä.

Ruokangas selvästi tiedostaa sooloinstrumentaalilevyn haasteet – puoli tuntia yhdeksälle raidalle ja monelle eri tyylille pitää tylsyyden loitolla. Monipuolista ja uskaltavaa modenia jazzkitaraa.

Uutta levyä myyvät Digelius ja Levykauppa Äx.

Ruokankaan voi kohdata Suomen kesässä eri kokoonpanoissa livenä seuraavasti:

 • 30.6. Arvolan tilan navetta, Liminka – Monologues
 • 08.07.2017 – Copenhagen Jazz Festival – Ruokangas-Estola-Roland-Trio (FIN/DK)
 • 19.07.2017 – Juttutupa, Helsinki – Ruokangas-Estola-Roland-Trio (FIN/DK)
 • 21.07.2017 – Studio asema – Hyvinkää Ruokangas-Estola-Roland-Trio (FIN/DK)
 • 22.07.2017 – GalleriaAri – Mikkeli Ruokangas-Estola-Roland-Trio (FIN/DK)
 • 25.07.2017 – Jumpru, Oulu – Twisters
 • 27.07.2017 – Hietasaari, Oulu, Hietasaaren äänet
 • 01.08.2017 – Makia, Oulu- Antti Annola & Heikki Ruokangas
 • 17.08.2017 – Valvesali, Oulu – Taiteiden yö
 • 19.08.2017 – Maria P, Kajaani – Ruokangas & Mikkonen

 • Heikki Ruokangas – kitarat, kitarasyntetisaattori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *