Good Romans Meets Eugene Chadbourne – Keep on Dreaming


Mainstream countrysta on tullut yksi amerikkalaisen musiikkikulttuurin kaavamaisimmista tyyleistä – itseään toistavat muodot ja sointukulut, loputtomat pöllyävät hiekkatiet, pickup truckit, vanhat työsaappaat ja kylmä olut toistuvat laulusta toiseen. Vaan onpa marginaalissa omaperäisempää country & western henkistä musiikkia jossa inhimillinen roso kuuluu – yksi pitkään countryn ja avant-garde improvisaation rajamailla väsymättömästi uurastanut hahmo on Eugene Chadbourne joka on yhdistänyt voimansa suomalaisen Good Romans duon kanssa uudella levyllä Keep On Dreaming.

Kymmenisen vuotta yhdessä musiikkia tehneen Good Romansin nelisen vuotta sitten ilmestynyt ensilevy Open This Door, Never Look Back oli vielä varsin abstraktia sähköistä särinää sen jälkeen yhteistyö puhaltaja Pepa Päivisen kanssa on tuonut palettiin lisää melodiavetoisuutta, nyt Chadbournen kanssa mennään aivan perinteisen leirinuotiolaulun tunnelmmin, mutta improvisaation arvaamattomuus ja musiikkiin heittäytyminen ovat aina kulkeneet mukana ja kulkevat nytkin.

Levyn materiaali jakautuu pääosin vapaampaan avant-garde myllytykseen ja country -versiointeihin – levyn mittaan kuullaan Johnny Cashin Drive On, Merle Haggardin tunnetuksi tekemä The Way I Am ja DIxie Chicksin Billboardin Country-listan ykköseksi nostama Travelin’ Soldier – jotka vedetään musiikillisesti luovalla hulluudella mutta kuitenkin myös uskottavina tulkintoina. Kyllä Chadbournesta on ihan vakavasti otettavaksi kantritulkitsijaksi, ei tässä siinä mielessä ketunhäntä kainalossa olla liikenteessä.

Kolmikon kolleektiivisiin nimiin menevissä instrumentaaleissa yhdistyy kielisoittimissa Chadbournen Derek Bailey -henkisesti napsuva ja rämisevä “lapsenikin osaa soittaa noin” lyyli ja Ilari Filanderin sähköisempi ote. Rummuissa Jussi Miettolalla on Milford Graves -henkistä otetta, paikoin soitossa on luonnonvoiman arvaamattomuutta – kuin peltikattoon hakkaavaa sadetta. Tarpeeksi vahvaa ja terävää soittoa ottaakseen villissäkin myllerryksessä rytmin ylläpitäjän roolin omakseen.

Free jazz hommissa on tyylitaju ja rytmitys aina arvossaan – niin nytkin ja perinteisemmän materiaalin ja vapaamman ilmaisun vaihtelu ja tasapaino toimivat hienosti, kumpikin puolisko tuntuu toimivan paremmin näin yhdessä kuin toisistaan irrotettuina. Ja onpahan levyllä vielä kolmaskin puoli – studion lattialta löytyneiden nuottien pohjalta soitettu Bachin etydi joka sulautuu kokonaisuuteen luontevasti.

Levyn fyysinen julkaisu huokuu hienoa DIY henkeä – kansipahvit on teipattu kokoon upcycling-hengessä ties mistä pahvista johon on levyn kansipaperit liimattu päälle, formaattina CD-R. Oma autenttisuuden tuntunsa tässäkin.

Vaikka laulettu materiaali jääkin levystä vahvimmin mieleen – sanojen voima on suuri – niin musiikillinen tulkinta ja vapaampi materiaali on sitten kuitenkin se syy jonka vuoksi jazzin ystävä tästä levystä innostui – levy tuntuu lyhyeltä ja kestää kuuntelua vaikka useamman kerran putkeen. Kannattaa tsekata jos avant-country ajatuksena yhtään kiinnostaa.

Uutta levyä saa bändin Bandcampista CDr:nä tai digitaalisena.

  • Eugene Chadbourne, banjo, kitara, laulu
  • Ilari Filander, kitara
  • Jussi Miettola, rummut

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *