Jazzpossun lokakuun 2017 soittolista


Mielenkiintoista uutta jazzia tulvii ovista ja ikkunoista, joten ajankohtaisin levyin mennään tässä kuussa – kuukauden paras kaksituntinen koostuu noin tunnista uusia julkaisuja ja toisesta tunnista tulevia festari- ja keikkavieraita.

Spotify-tunniste: spotify:user:pas2:playlist:6IuQWqAyfM4gB1UPVC9ldi

Uusia levyjä meiltä ja muualta

 • Timo Lassy & Ed Motta – When The Devil’s Paid
 • Dalindèo – One More Devil
 • Teemu Viinikainen III – Birdman

Saksofonisti Timo Lassy on yhdistänyt voimansa laulaja Ed Mottan kanssa. Love Bullet levyn Hip or Not on saanut uudet sanat ja nimen – When The Devil’s Paid on julkaistu paitsi digitaalisesti myös 10 tuumaisena vinyylinä kolmen remixin kera.

EP-hommissa on ollut myös Dalindèo – One More Devilislä on digitaalisesti julkaistu nimibiisi, kymppituumaisella vinyylillä tulossa neljä uutta lisää!

Teemu Viinikainen III trio on julkaissut ensilevynsä Return of Robert Dickson – suhteellisen vahvat 70-lukulaiset fuusiovaikutteet pelissä tässä Birdman -raidalla.

 • Marius Neset – Star
 • Kamasi Washington – Integrity

Viime perjantaina ilmestyi kaksi odotettua uutuutta – norjalaissaksofonisti Marius Nesetin levyllä uutena tuoreena mausteena mukana monessa mukana viime vuosina ollut kitaristi Lionel Loueke jonka myötä tässä suhteellisen eeppisessä Star -biisissä on myös mukavaa afrikkalaista tunnelmaa.

Kamasi Washingtonin uusi (40 minuuttinen) EP Harmony of Difference pursuaa toiveikasta spiritual jazzia, levyn konseptina viisi lyhyempää kappaletta ja yksi pitempi kaikki elementit yhdistävä finaali – Desire+Humility+Knowledge+Perspective+Integrity = Truth.

 • Web Web – Journey to No End
 • Nubya Garcia – Lost Kingdoms
 • Son Swagga – Fires of Quidel

Kamasin hengessä otettakoon myös pieni otos vuoden 2017 muita spiritual/moderni fuusio henkisiä jazz-julkaisuja enemmän marginaalista.

 • Fred Hersch – Eronel
 • VEIN – Pavane Pour Une Infante Défunte in G Major, M. 19: Lent

Tutummista nimistä pianisti Fred Hersch on julkaissut uuden soololevyn Open Book – tässä hieman tänä vuonna 100 vuotta syntymänsä jälkeen paljon tapetilla olevaa Thelonious Monkia, Eronel saattaa olla tämän päivän suomijazzin ystäville tuttu myös Iiro Rantalan tulkintana viiden vuoden takaa.

Ihan ensimmäisen We Jazz -festivaali/installaatio/utopian avajaiskonsertissa joulukuussa 2013 saksofonisti Greg Osbyn kanssa esiintyi sveitsiläistrio VEIN. Trio on juuri julkaissut uuden levyn jossa jazztrion keinoin tulkitaan säveltäjä Maurice Ravelin musiikkia.

NorDIG. -festivaali Musiikkitalolla

 • Atomic – Fält Strid
 • Carl Winther Trio & Jerry Bergonzi – Golem
 • Skúli Sverrisson, Hilmar Jensson, Arve Henriken – Þá

Sibelius-Akatemian jokavuotinen DIG. -festivaali on tänä vuonna NorDIG. Keskiviikosta perjantaihin Musiikkitalolla soi pohjoismainen jazz – tässä kolme näytettä vierailijoilta, yksi kultakin päivältä. Abstrakteinta ilmaisua tarjoaa keskiviikkona ruotsalais-norjalainen jo melkein 20 vuotta toiminut Atomic, torstaina Carl Winther Trio saa vieraakseen Timo Lassyn – kesällä julkaistulla levyllä saksofonistivieraana toimi Jerry Bergonzi, mielenkiintoista kuulla miten musiikki muuttuu hieman erityylisen saksofonistin kanssa soitettaessa. Perjantain päätösiltaa tähdittää sitä vanhaa kunnon kuulasta ja tunnelmallista pohjoista soundia edustava Arve Henriksenin, Hilmar Jenssonin & Skúli Sverrissonin muodostama trio.

Tampere Jazz Happening 2-5.11.

 • Tony Allen – The Drum Thunder Suite
 • Shabaka and the Ancestors – Natty
 • Thomas de Porquery & Supersonic – We Travel the Space Ways
 • Dhafer Youssef – Cheerful Meshuggah 
 • New Zion – BrazilJah
 • Sunna Gunnlaugs – Misterioso
 • Lucia Cadotsch – Don’t Explain

Tampere Jazz Happening lähestyy – ohjelmistossa tuttuja elementtejä ja paljon mielenkiintoisia esiintyjiä – skaalaa on tanssittavistakin maailman eri kolkkien rytmeistä free jazz/avant-garde abstraktioihin.

Perjantaina Tampereella mukana menossa afro-beat legenda Tony Allenin kunnianosoitus Art Blakeylle ja brittijazzin ehkä kuumin nimi Shabaka Hutchings kahdellakin kokoonpanolla – alkuillasta Pori Jazzissakin vieraillut Shabaka and the Ancestors ja illan klubibändinä sähköisempi The Comet is Coming -trio.

Lauantaina Verneri Pohjolan kanssa kuullaan iltapäivällä islantilaispianisti Sunna Gunnlaugsin trioa ja Pakkahuoneen illan päättää Thomas de Porquery & Supersonicin Sun Ra’ta innoittunut meininki.

Sunnuntain kansainvälisistä äänistä vastaavat mm. oudin soittaja Dhafer Youssef ja vahvasti jamaikalaisen dubin henkeen tyylittelevä New Zion. Festarit päättävässä ilmaiskonsertissa esiintyy viime vuoden Jazzpossun vuoden ulkomaisen levyn kunnian osakseen saanut sveitsiläislaulaja Lucia Cadotschin Speak Low -kokoonpano joka oli livenä viime vuoden We Jazzissa ainakin timantinkova joten kynnelle kykenevien kannattaa vääntäytyä hyvissä ajoin sunnuntai-iltana Telakalle, ulosjäävät ja muualla liikkuvat voivat nauttia Cadotschin setistä myös YLEn suoran radiolähetyksen kautta.

Django Bates UMOn vieraana – Saluting Sgt. Pepper

 • Django Bates & Frankfurt Radio Bigband – A Day In the Life

UMOn vieraaksi saapuu Järvenpäähän ja Helsinkiin 1-2.11. Django Bates – iltojen ohjelmana kunnianosoitus 50 vuotta sitten julkaistulle Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Bandille. Edition Records julkaisi äskettäin alkuperäiselle varsin uskollisen mutta kutkuttelevan jazz-mausteisen materiaalin Frankfurt Radio Bigbandin kanssa levytettynä, joten tsekata voi mitä on tulossa. Kuukauden soittiksen päätteeksi siis yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista päätösraidoista – A Day in the Life.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *