Jazzpossun joulukuun 2017 soittolista


Spotify’ta ja muita suoratoistopalveluja käyttävien jazzin ystävien iloksi ehkä 60-luvun jälkeisen ajan jazzlevymerkeistä merkittävin – saksalainen ECM – toi käytännössä koko kataloginsa streamaajien ulottuville. Yli tuhannen levyn katalogi on semmoinen herkkukori, että sitä ei ihan yhden kuukauden soittolistalla käsitellä, mutta juhlistetaan kuitenkin tätä merkkihetkeä valikoimalla ECM:n julkaisemaa musiikkia – tarjolla otos Jazzpossun suosikkeja 70-luvulta ja tämän vuoden avainjulkaisuja.

Toinen ajankohtainen aihe on huomenna sunnuntaina 3.12. alkava We Jazz 2017, joka tarjoaa yhdeksänpäiväisenä laajemman kattauksen huippujazzia kuin koskaan aikaisemmin. Soittiksella otos ajankohtaisia julkaisuja We Jazzin esiintyjiltä.

Spotify URI: spotify:user:pas2:playlist:1fbWQgszJWQv1VJcv9yCFI

ECM:n 70-lukua

 • Dave Holland Quartet – See-Saw
 • Gary Burton & Chick Corea – Senor Mouse
 • Edward Vesala – Nan Madol
 • Jan Garbarek – Bobo Stenson Quartet – A.I.R.
 • John Abercrombie-Dave Holland-Jack DeJohnette – Back-Woods Song
 • Pat Metheny – Bright Size Life

Seitsemänkymmentäluvulla ECM oli monien eri tyylien tärkeä julkaisija. Alkupuolella mukaan mahtui myös vähän villimpää kamaa – Dave Hollandin Conference of the Birdsillä revitellään vapautuneesti bop-traditiosta kuitenkin kiinni pitäen, puhaltimissa Sam Rivers ja Anthony Braxton, sittemmin ECM on profiloitunut enemmän rauhallisen kamarijazzin julkaisijana – tätä seesteisempää puolta edustakoon vibrafonisti Gary Burtonin ja pianisti Chick Corean duo.

Pohjoismaisen jazzin julkaisijana ECM on ollut merkittävä – Jan Garbarekin ja Edward Vesalan kaltaisten muusikoiden vaikutus tuntuu Pohjoismaissa edelleen ja kiitos ECM:n tätä musiikkia tunnetaan muuallakin. ECM:mää voi pitkälti kiittää Norjalaisen “vuonojazzin” stereotyyppisen mielikuvankin luojana.

Ehkä vähemmän yleensä kiinnitetään huomiota siihen miten merkittävä John McLaughlinin jälkeisen ajan kitarajazzin julkaisija ECM on ollut – levymerkillä ovat olleet 70-luvulla mm. sellaiset vaikuttajat kuin Pat Metheny, tänä vuonna edesmennyt John Abercrombie ja Ralph Towner.

ECM-julkaisuja vuodelta 2017

 • Bill Frisell & Thomas Morgan – Goldfinger
 • Craig Taborn – Daylight Ghosts
 • Vijay Iyer Sextet – Far From Over
 • Tomasz Stanko New York Quartet – December Avenue
 • Anouar Brahem – Blue Maqams

ECM:llä aloitti levytysuransa leaderina myös kitaristi Bill Frisell 80-luvun alussa, tänä vuonna hän teki paluun ECM:lle basisti Thomas Morganin kanssa tehdyllä intiimillä duo-levyllä.

Viime vuosina ECM on tuntunut vahvistuvan erityisesti uuden amerikkalaisen jazzin julkaisijana – Craig Tabornin ja Vijay Iyerin uudet levyt todistavat tästä vahvasti.

Vahvoja ääniä on toki muualtakin maailmalta – Helsingissäkin tänä vuonna vieraillut puolalainen trumpetistilegenda Tomasz Stanko on yhä vahvassa vireessä kuten myös tunisialainen oudin soittaja Anouar Brahem jonka uudella levyllä soittavat Dave HollandJack DeJohnette ja Django Bates – kova ja monipuolinen kokoonpano!

We Jazz 2017

 • Julia Hülsmann Trio – From Afar
 • Elifantree – Inexhaustible
 • Olli Ahvenlahti – Late Night
 • Maxxxtet – The End
 • Megalodon Collective – Rasande Roland
 • 3TM – Memory
 • Timo Lassy & Teppo Mäkynen – Calling James
 • Anni Elif – Det Främmande Trädet

Aasinsiltana toimikoon tässä pianisti Julia Hülsmann jonka trio esiintyy G Livelabilla We Jazzin avausiltana 3.12. Verneri Pohjola Groupin kanssa ja joka myös julkaisi tänä vuonna uuden levynsä ECM:llä.

Anarkistinen taidepopjazz-trio Elifantree on juuri julkaissut uuden kappaleen Inexhaustible  – bändin rumpaliksi on kotiutunut nyt Olavi Louhivuori. Uusi levy Anemone tulossa maaliskuussa 2018. We Jazzissa Elifantree juhlistaa 10 vuotista taivaltaan Krog Robassa maanantaina 4.12. kello 17.

Pitkän linjan legendaarinen suomalainen musiikkimies Olli Ahvenlahti on julkaissut We Jazzin kautta ensimmäisen jazz-levynsä yli 30 vuoteen – hieno homma! Festareilla Ahvenlahden New Quartet – saksofonissa Jussi Kannaste, bassossa Antti Lötjönen ja rummuissa Jaska Lukkarinen nähdään maanantaina 4.12. Aleksanterin teatterin konsertissa Necksin ja M.A.Nummisen kera 19 alkaen.

Puhaltajalupaus Max Zengerin Maxxxtet on juuri festarien alla julkaissut toisen levynsä Chapter 2. Ensikuuntelun perusteella ennakkoluulottomasti ja turhia varmistelematta pojat riipivät. Bändi livenä festareilla tiistaina 5.12. GLO Hotel Artin kattauksessa.

Festarien kiinnostavimpia ulkomaalaisvieraita on rempseä ruotsalais-norjalainen Megalodon Collective seitsikko josta ei livenä puuttune menoa eikä meininkiä.

Teppo Mäkysen 3TM:n levystä kirjoitinkin juuri blogiin, mutta syytä muistuttaa että kasettiversion bonusraita Memory löytyy nyt myös digitaalisena erillisversiona. 3TM festareilla erittäin lupaavalta kuulostavassa lauantain 9.12. Ääniwallin illassa – mukana myös Brittein saarilta Binker & Moses, Mopo, Olavi Louhivuoren Immediate Music I -projetki ja VIRTA.

Mäkynen on juuri julkaissut uutta musiikkia myös toisen suomijazzin kiintotähden ja monivuotisen soittokumppaninsa Timo Lassyn kanssa – melko vapautunutta jamittelua.  Duo esiintyy festareilla sunnuntaina 10.12. yhdessä Elifantreesta tutun laulaja Anni Elifin kanssa. Anni Elifin uuden levyn materiaali on sävelletty Edith Södergrannin ja Karen Boyen runoihin.

Tsekkaa muu We Jazz -ohjelmisto tapahtuman virallisilta sivuilta – muutama keikka jo loppuunmyyty, mutta vielä mahtuu mukaan!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *