Olli Ahvenlahti – Thinking, Whistling


Olli Ahvenlahden 70-luvun sähköisesti groovaavat jazzlevyt  Bandstand ja The Poet ovat vahvasti jääneet suomalaisten jazzlevyjen tunnustettuihin klassikoihin. Kahdeksankymmentäluvulta vuoden ’83 The Way You Walk ja vuoden ’86 Tämä on ensimmäinen päivä ovat jääneet pahasti aikansa juustoisten smooth jazz -henkisten soundien vangiksi – antoipa Hesarin Uusitorppa arvostelussaan ymmärtää epäsuorasti ettei niitä kelpuuta jazziksi lainkaan. Siinä välissä tämä suomalaisen musiikkiviihteen suurmies teki yhden akustisen jazzlevyn. Based on a Novel on jäänyt vähemmälle huomiolle huonon saatavuuden takia – nyt sitä tosin taas saa Svart Recordsin uudelleenjulkaisuna.

Nyt pitkän tauon jälkeen Ahvenlahti on levyttänyt uutta jazz-musiikkia ja tyylillisesti se tuntuu paluulta Based on a Novelin tunnelmiin.  Ahvenlahti oli jo säveltänyt uutta jazzmusiikkia kun We Jazz Recordsin Matti Nives ja rumpali Jaska Lukkarinen soittivat hänelle Tegelin lentokentältä ja ehdottivat uuden soololevyn tekoa. Bändiksi Ahvenlahden lisäksi muodostui Jaska Lukkarisen triona kolmistaan tunnettu ketju – tenorisaksofonissa Jussi Kannaste ja bassossa Antti Lötjönen.

Levy svengaa hillitysti heti alkuhetkistä. Thinking, Whistling on osuva nimi – hieman pohdiskelevaa, mutta huoletonta. Teemat ovat Ahvenlahden sävellyksissä tärkeitä – ne soitetaan huolella.

Uutta levyä saa We Jazzin Bandcampista – myös Ahvenlahden nimmarilla. Sitä voi myös kuunnella Spotifyssa. Sävellykset luovat tunnelmansa jota sooloilu pehmeästi noudattaa – tämä ei ole rohkeiden irtiottojen levy. Tämä tekee kuunteluskokemuksesta hyvinkin levollisen – on rentouttavaa että tarvetta erikoisuudentavoitteluun ei ole, paluu levyttämään nuorempien muusikoiden kanssa riittää sanomaksi – kuulijoillekin.

Tammikuussa UMO soittaa vuosina 1979-1986 bändin pianistina toimineen Ahvenlahden big band musiikkia – Ahvenlahti itse pianossa. Keikat Koko Jazz Clubilla 15.1. kello 19 ja Kanneltalolla 16.1. kello 14.

  • Olli Ahvenlahti, piano
  • Jussi Kannaste, tenorisaksofoni
  • Antti Lötjönen, basso
  • Jaska Lukkarinen, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *