Mopo – Mopocalypse


Mopo -trio käväisi levyrintamalla viimeksi laulaja Ville Leinosen kanssa Laivalla, nyt koittaa odotettu paluu räväkän punk-henkisen jazztörinän pariin uudella Mopocalypse -levyllä.

Uutta materiaalia kuultiin livenä viime joulukuun We Jazz 2017 -tapahtumassa. Monille uudesta materiaalista jäi ensivaikutelma, että Mopo on nyt aikuistunut. Kiistatta jyrkimmät häröilyt ovat karsiutuneet ja kappalevalikoimasta löytyy ihan sydämellisesti tulkittuja balladejakin – Ankin Niin aikaisin -nimellä Suomessa tunnetuksi tekemä ruotsalainen kansanlaulu ja saksofonisti Linda Fredrikssonin sävellys Sinut muista ainiaan.  Pääpaino pysyy kuitenkin tarttuvan yksinkertaisten melodioiden sympaattisesti revittelevissä tulkinnoissa. Mopocalypse on suorastaan riemastuttavan helppoa kuunneltavaa – ei ehkä täysin positiivinen juttu, aikoinaan yksi debyyttilevyn Jee!n ja sen aikaisten keikkojen eniten ihastuttaneista puolista oli kuitenkin bändin kyky muodostaa todella jyrkkiä ja nopeita kontrasteja riemastuttavan kaahailun ja pysäyttävän synkän pysähtyneisyyden välillä. Eipä tätä kuitenkaan Mopocalypsea kuunnellessa osaa kaivata – niin mukaansatempaavasti levy etenee.

Kehittymistä on kuulevinaan myös basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen soitossa, anarkistisen vallattomuuden hengessä on aistivinaan entistä enemmän hallittua groovea. Tikkanen soittaa joissakin kappaleissa sähköbassoa – hyvällä “autotallifunk”-meiningillä.

Levyllä vierailee Noita –kappaleella myös kyseisen kappaleen säveltänyt Otto Eskelinen – Tikkasen soittokumppani The Mystic Revelation of Teppo Repo -yhtyeestä joka voi olla monille tuttu myös Joose Keskitaloa viime aikoina säestäneenä kokoonpanona. Tuokin mainio bändi muuten julkaissut äskettäin uuden levyn Tulisen kukon tanssiNoidassa on oivaa hämyisää mystiikkaa – vähän nyrjähtäneen oloinen 3/4 -tahtilajinen biisi tuo vahvasti mieleen myös Beibe levyn Hevi metal -biisin.

Levyn oheismateriaalina tulee persoonallinen Mopo Zine 1/2018 -lehtinen. 16 sivuisessa liitteessä trion jäsenet kertovat bändistä ja soittimistaan. Linda muistelee We Jazz 2014 -tapahtuman 24 tunnin ja 24 keikan Mopo24 -tapahtumaa, Eero kertoo kokemuksiaan totaalikieltäytymisestä ja valvontarangaistuksesta ja Eeti esittelee muutaman mukavan pelin. Hyvää persoonallista pientä innovointia levyjen oheismateriaaliin joka sopii mainiosti Mopon henkeen.

Mopon paluu “ruotuun” muutaman vuoden tauon jälkeen ei petä bändin vanhemman musiikin diggailijoita, levystä uskaltaa jo ennustaa omalle kohdalle yhtä tämän vuoden eniten kuuntelua osakseen saavista julkaisuista ja saattaapa tällä levyllä Mopo saada uusiakin faneja.

Mopocalypsea voi tilata We Jazzin Bandcampista – julkaisupäiväksi ilmoitettu 26.1. Levy nyt myös ennakkokuuntelussa Rumban sivuilla.

 • Linda Fredriksson – saksofonit
 • Eero Tikkanen – bassot, viulu
 • Eeti Nieminen – rummut, syntetisaattori
 • +Otto Eskelinen – Farfisa-urut

Mopo kiertueella seuraavasti:

 • 3.2. Flame Jazz Cruise
 • 15.2. G Livelab, Helsinki
 • 17.2. TTT-klubi, Tampere
 • 7.3. Mopo feat. Raoul Björkenheim ja Mikko Innanen, Sellosali, Espoo
 • 15.3. Kaarinan Pääkirjasto
 • 16.3. Handelsbeurs Consertzaal, Gent, Belgia
 • 18.3. Leuven Jazz Festival, Belgia
 • 22.3. Pannuhuone, Kuopio
 • 23.3. Hannukaisen sali, Nurmes
 • 24.3. Anorak, Kajaani
 • 25.3. Vakiopaine, Jyväskylä

2 responses to “Mopo – Mopocalypse”

 1. Hieno albumi, kiitos arvostelusta. Olin eilen 15.3.2018 Mopon keikalla, jossa yhtye avasi konsertin Mopocalypse -albumin biisillä Niin aikaisin. Tämä ruotsalainen kansansävelmä on meillä ehkä tunnetuin nimenomaan Anki Lindqvistin esittämänä vuodelta 1967, mutta se on levytetty suomeksi jo kaksi vuotta ennen Ankin versiota 1965, Laila Kinnusen toimesta, nimellä Näitkö sen? Ko. versioon tekstin on tehnyt Kari Tuomisaari ja sovituksesta vastaa Esko Linnavalli.
  https://www.youtube.com/watch?v=LnvtU7brShc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *