Nassaun Fasaani – Nassonaut


Rumpali Toni Porthenin ja saksofonisti/kosketinsoittaja Joonatan Raution johtama jazzfunk-ryhmä Nassaun Fasaani on palannut levyrintamalle toisella julkaisullaan Nassonaut. Homman nimi on tiukka groove sähköisin 80- ja 90-luvut mieleen tuovin soundein hieman maailmanmusiikin rytmejä lainaten – rytmikästä herkuttelua ja hekumaa.

Rytmipuolen takaavat Porthenin kanssa bassossa Juho Kivivuori ja lyömäsoittimissa Abdissa Assefa. Rytmiosasto toimii aina napakasti, mutta bändin soundiin vahvemman jäljen jättävät Rautio ja koskettimissa Jussi Fredriksson. Rautio on Suomessa omaa luokkaansa Michael Brecker -henkisessä saksofonismissa ja siihenhän sähköpianot ja ulisevat syntsat hyvin sopivat. Ihan täysillä ja säästelemättä on lähdetty näillä soundeilla tunnelmia luomaan ja uskollisuus valitulle tyylille saa homman toimimaan parhaimmillaan herkullisesti.

Ja hyvin levy alkaakin – Ascensore Spaziale näyttää mistä on kyse ja Authenticity lisää kierroksia sopivasti ja etenkin Rautio saksofonisooloissa meininki on tarpeeksi reteää. Tässä tyylissä ei kannata säästellä kierroksia. Vielä rennommin rullaava Ewegoem pitää otteessan, mutta sitten tunnelmaa latistaa hidastempoinen välisoiton omainen alle kaksiminuuttinen nimikappale – siitä laahauksesta ei levy oikein hetkeen toivu, Marula tuntuu turhanpäiväiseltä eikä Moinhos De Venton letkeä reggae-biitti tunnu ollenkaan bändin parhaalta tahdilta.

Loppua kohti levy onneksi löytää taas paremman vaihteen – Kayamessa on sitä “hittibiisimäisyyttä” mitä kaivataan ja kuulijan jalka alkaa taas vipattaa. Levyn paras biisi jossa kaikki elementit ovat kohdallaan. Pitkä 11 minuuttinen Nanoye hoitaa homman hyvin kotiin – mitä nyt allekirjoittanutta häiritsee että melodian ensimmäinen fraasi on kuin suoraan Peter Gabrielin Don’t Give Upista lainattu.

Tällainen kasarifusari -soundinen popjazz ei ehkä ole pariin vuosikymmeneen ollut kovin muotia, mutta ei se kai koskaan kuollut ole. Ainakin Espoon April Jazz Clubien aluksi kuullut Ebelin opiskelijabändien esitykset ovat näyttäneet, että nuorille rytmimusiikin opiskelijoille se maistuu yhtä hyvin kuin 90-luvullakin. Valitsemallaan linjalla Nassaun Fasaani vetää hyvin – levy tuntuu neljä vuotta sitten ilmestynyttä debyyttiä vahvemmalta, mutta voi tästäkin vielä parantaa.

Viime vuoden lopulla ilmestynyttä CD:tä myy [Levykauppa Äx](https://www.levykauppax.fi/artist/nassaun_fasaani/nassonaut/#563586), sitä voi myös [kuunnella Spotifyssa](https://open.spotify.com/album/738Bg68phXLhjGj3Fc0p4k?si=yEbz1MolTImX35-GkPM74A).

Bändin keikkakunnon voi tarkastaa keväämmällä – se esiintyy Turussa 14.4. Flame Jazz Clubilla ja 4.5. Espoossa April Jazz Clubilla.

  • Toni Porthen – rummut
  • Joonatan Rautio – saksofoni ja kosketinsoittimet
  • Jussi Fredriksson – kosketinsoittimet
  • Juho Kivivuori  – basso
  • Abdissa Assefa – lyömäsoittimet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *