Andreas Schaerer – A Novel of Anomaly


Näillä pohjoisilla leveyspiireillä ei ole Berliinissä vaikuttavasta kitaristi Kalle Kalimasta kuultu juuri parin vuoden takaisen ACTin julkaiseman High Noonin jälkeen. Nyt Kaliman voi kuulla sveitsiläislaulaja Andreas Schaererin uudella levyllä A Novel of Anomaly. Schaererin saattavat Suomessa jotkut muistaa April Jazzeilla 2013 käyneen Hildegard Lernt Fliegen -sekstetin keulahahmona.

Tämän projektin juuret ovat intiimimmät. Schraerer oli aiemmin tehnyt rumpali Lucas Nigglin kanssa duona. Suunnitelma oli laajentaa projektia kahdeksi eri trioksi – toisaalla yhteistyökumppanina Kalima, toisaalla italialainen harmonikasoittaja Luciano Biondini. Myöhästyneen lennon takia kaksi eri harjoitussessiota kuitenkin yhdistyivät ja nelikko huomasi että yhdessä soitto sujui kuin luonnostaan ja näin erikoisen instrumentaation kvartetti oli syntynyt.

Kvartetin musiikissa on paljon leikkimielisyyttä ja pelimannihenkeä. Kaikki sävellykset ovat bändin omia, mutta useampikin kappale muistuttaa kansanlaulutulkintaa. Ehkä monikielisestä sveitsistä tulevalle laulajalle sopii niin levyllä on melkoinen kielten sekamelska, Schaerer laulaa italiaksi, suomeksi ja englanniksi selkeällä aksentilla ja Valais’n kanttonin murteinen saksakin kuulostaa eksoottiselta – heittäytymistä löytyy. Monipuolisen kielenkäytön lisäksi Schaerer kuunostautuu myös erilaisin beatbox-henkisessä rytmikkäässä äänenmuodustuksessa ja scatissa.

Kalima ottaa kitaroineen levyn mittaan monta roolia – välillä kitara täyttää basson paikan, välillä huiluäänin tuo lisäväriä ja paikoin säröllä vahvistettuna tuo särmää sooloihin. Myös Kaliman sävellykset afrobeatahtava Planet Zumo ja suomalaisesta tangosta innoittunut Dive tuovat levylle kaivattua lisäjännitettä. Kokonaisuutena levy jää kuitenkin vähän ACTille ominaisesti liian kesyksi ja kepeäksi.

Kestosuosikkia tästä tuskin tulee, mutta tutustumisenarvoinen levy niille jotka harmittelevat miespuolisten uusia tyylejä ja muotoja etsivien jazzlaulajien vähyyttä.

Perjantaina ilmestynyttä levyä voi tilata Naxokselta – tätä juttua kirjoitettaessa se on tosin heidän varastostaan loppu, joten voi kääntyä myös suoraan Saksaan ACTin puoleen.  Levyä voi myös kuunnella Spotifysta.

  • Andreas Schaerer – laulu
  • Luciano Biondini – harmonikka
  • Kalle Kalima – kitara
  • Lucas Niggli – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *