Jazzpossun maaliskuun 2018 soittolista


Spotify-tunniste: spotify:user:pas2:playlist:1CTHLVIXS7FknrHh02qbcT

Eesti Vabariik 100

 • Tõnu Naissoo Trio – The Opening
 • Kadi Quartet – Deep Hill
 • Kirke Karja Quartet – Tsükkel
 • Alexey Kruglov & Jaak Sooäär Trio – Rally
 • Kira Skov / Maria Faust – In the Beginning

Viime lauantaina juhlittiin Viron tasavallan 100-vuotispäivää joten aloittakaamme kuukauden soittolista virolaislähtöisillä muusikoilla.

Ensimmäisenä virolaisena jazzalbumina pidetään Tõnu Naissoo Trion nimeä kantavaa levyä vuodelta 1968. Nelisen vuotta sitten Naissoo nähtiin Helsingissäkin We Jazz -klubilla tämän historiallisen levyn uudelleenjulkaisun tiimoilta.

Laulaja Kadi Vija on puolestaan näkyvä osa Helsingin tämän päivän jazzelämää. Neljä vuotta sitten Kadi Quartet voitti Young Nordic Jazz Cometsin Suomen karsinnan – tässä kuultava Deep Hill jäänyt noista ajoista vahvasti mieleen. Aivan uutta Kadin musiikkia löytyy Soundcloudista – tammikuussaa äänitetyllä Blind -biisillä soittavat lisäksi Max Zenger, Tuomo Dahlblom ja Tuomas Timonen.

En tiedä tallinnalaispianisti Kirke Karjasta paljoakaan, mutta sen tiedän että viime vuonna ilmestynyt Turbulence on vallan mainio levy. Karjan kvartettia kuultiin myös joulun alla Helsingissä livenä Rytmihäiriöklubilla.

Kitaristi Jaak Sooäär on näkyvimpiä virolaisen jazzin hahmoja ja Eesti Jazzliitin perustajajäsen ja pitkäaikainen aktiivi. Tässä Karate -levyltä poimitussa kappaleessa Sooäärin trio soittaa moskovalaissaksofonisti Alexey Kruglovin kanssa vähän Mopo-henkistä revittelymusaa vuodelta 2011.

Espoossa April Jazzeilla nähdään juhlavuoden kunniaksi kaksi viroon liittyvää kokoonpanoa Estonian Voices lauluyhtyeestä ei löydy Spotify-näytettä, mutta We Jazz festivaaleilla ihastuttaneen saksofonisti Maria Faustin ja tanskalaislaulaja Kira Skovin In the Beginning -levy onneksi löytyy. Kira Skov ja Maria Faust esiintyvät Tapiolan kirkossa 29.4.

Ajankohtaisia lauluhommia

 • Josén Pimeä Puoli – Ihanasti kyyninen
 • Jay Kortehisto – Arlanda
 • Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet – Får jag lämna några blommor
 • Bo Sundström – Monicas vals

Kaksi paremmin instrumentalistina tunnettua suomijazzin hahmoa julkaisevat uudet laululevyt – eilen 2.3. ilmestyi Dalindèon trumpetistina parhaiten tunnetun Jose Mäenpään johtaman Josén Pimeän Puolen levy Ihanasti kyyninen, ensi perjantaina puolestaan julkaisunsa saa pasunistina parhaiten tunnetun Jay Kortehiston ensimmäinen omaa nimeä kantava levy. Molemmat ovat yhteisellä julkkarikeikalla 9.3. Nukketeatteri Sammossa Erottajalla.

Ilmiliekki Quartet esiintyi tällä viikolla G Livelabissa tulevaa livelevyä varten taltioidulla keikalla. Edellisestä levyjulkaisusta onkin jo melkein vuosikymmen vierähtänyt – silloin bändi esitti Emma Salokosken kanssa ruotsalaisia lauluja – sosiaalinen media on paljastanut helmikuussa, että studiossa on oltu tälläkin kokoonpanolla. #svenskavisor2 aihetunniste mainittu.

Bo Sundström tunnetaan paremmin Bo Kaspers Orkestran Bo Kasperina – nyt mies on julkaissut omissa nimissään levyllisen ruotsinkielisiä jazzstandardeja. Tämän Bill Evansin Waltz for Debbyn käännösversion teki ruotsiksi Beppe Wolgersin käännöksenä aikoinaan Monica Zetterlund, suomeksikin se on käännetty – Jukka Kuoppamäen sanoituksen Ankin Valssi levytti (yllätys, yllätys) Anki.

April Jazz lähestyy

 • Bobo Stenson Trio – Hemingway Intonations
 • Ceramic Dog – Ritual Slaughter

Tätä listaa kootessa on ollut kylmä, mutta kyllä se kevät kohta tulee ja sen mukana Espoon April Jazz -festivaali. Yllämainitun Ilmiliekki Quartetin kanssa samalla keikalla esiintyy ruotsalainen Bobo Stenson Trio joka on nyt muutenkin ajankohtainen uuden ECM-levyn tiimoilta.

Uusin kiinnitys festarin ohjelmistoon on puolestaan kitaristi Marc Ribot’n vaihtoehtorytinärocktrio Ceramic Dog. Bändi esiintyy 26.4. Louhisalissa yhteiskeikalla Teemu Viinikainen III:n kanssa.

Ajankohtaisia ja tulevia julkaisuja

 • Elephant9 – Freaks
 • Timo Lassy & Ricky-Tick Big Band Brass – Lashes
 • Fumio Karashima – Little Island

Norjalainen psykedeliahenkinen jazz-rock bändi Elephant9 jatkaa uudella levyllään Greatest Show on Earth valitsemallaan tiellä. Paikoin hyvinkin maukasta urkuvetoista rytinää.

Saksofonisti Timo Lassy on julkaisemassa uutta levyä – nyt mukana on suurempi kokoonpano, vahvistuksena Ricky-Tick Big Band Brass -torvisektio. Tänä viikonloppuna musaa kuullaan livenä Helsingissä Savoyssa – lauantain loppuunvarattu keikka 3.3. kello 19, sunnuntaina lisäkeikka iltapäivällä kello 15 – tätä kirjoitettaessa lippuja vielä tälle keikalle on.

Japanilaisen jazzin diggailu ja levyjen löytäminen ei ole aivan vaivatonta – tuohon skeneen tutustumista auttaa BBE:n julkaisema uusi kokoelma J-Jazz – Deep Modern Jazz from Japan 1969-1984Digijulkaisu nyt ulkona, vinyyliversiokin tulossa kesäkuussa – tässä yksi näyte Fumio Karashimalta 70-luvun puolestavälistä.

70-luvun Jazz-funk/groovekimara

 • The Brecker Brothers – Some Skunk Funk
 • Herbie Hancock – Hang Up Your Hang Ups
 • Eddie Harris – Instant Death
 • Joe Farrell – Penny Arcade
 • The Pharoahs – Damballa
 • Lonnie Liston Smith – Expansions

Trumpetisti Randy Brecker saapuu UMOn vieraaksi – keikka Valtakunnallisilla puhallinpäivillä Musiikkitalolla 17.3. Breckerin varhaisen uran yks merkittävimmistä virstanpylväistä oli The Brecker Bros. levy vuonna 1975 – aloitusbiisi Some Skunk Funk on erityisesti kova jazz-funk klassikko ja tällä verukkeella lopetetaankin tämän kuukauden lista reilun puolen tunnin valikoimaan Jazzpossua miellyttäviä 70-luvun jazzfunk ja groove-henkisiä biisejä.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *