Eyolf Dale – Return to Mind


Norjalaispianisti Eyolf Dalen uudessa levyssä Return to Mind on paljon samaa kun muutaman vuoden takaisessa edeltäjässä Wolf Valleymutta paljon tuntuu muuttuneen. Levyllä soittavan oktetin kokoonpano on ennallaan ja tyyli on moderni ja ajaton genrerajoja kaihtamaton – klassisen musiikin tuulahduksia, hieman kansanmusiikkiakin, kiireetöntä melodista modernia jazzia jossa monipuolisen ensemblen – mukana kolme puhaltajaa joilla kaikilla useampia soittimia, vibrafoni, viulu, basso ja rummut – yhteinen ääni menee solistien yksilösuorituksien edelle.

Kuitenkin levy tuntuu jotenkin syvästi erilaiselle. Ehkä jo kansikuva vie ajatukset eri raiteille – viimeksi oli kovin talvinen maisema, nyt fokuksessa on Dale itse kesäisissä tunnelmissa. Kappaleiden välillä on jyrkempiä kontrasteja – paikoin entistäkin hillitympää jopa taustamusiikin omaista tunnelmointia, toisaalta taas esimerkiksi The Mayor sitoo bändin vahvastikin jazzin svengaavaan perintöön joskin jonnekin Thelonious Monkin ensiksi kartoittaneille kulmikkaille poluille – kappaleessa on hyvinkin vahvaa kontrastia itsvarmojen ja levollisten melodianpätkien ja kuumeisen levottoman rytmin välillä. Ehkä vähän selkeämpää kosketusta löytyy myös third streamiin – Rhône -kappaleen vibrafonisoolossa nousee Modern Jazz Quartet mieleen.

Return to Mindissa on paljon hyvää, erityisesti vähän suurempien kokoonpanojen ja rikkaiden sointivärien ystäville, mutta kuitenkin edelliseen levyyn verrattuna yrittäessään tehdä enemmän Dalen oktetti tuntuu samalla menettävän fokusta. Tätä ei voi kuitenkaan täysin huonona asiana pitää – jazzin perinteessä enemmän kiinni olevan huolella sovitetun ja äänimaailmaltaan monipuolisen third stream -henkisen musiikin ystäville levy tarjoaa jopa poikkeuksellista herkkua.

Uutta levyä voi tilata Äxästä: LP, CD

  • Eyolf Dale – piano
  • André Roligheten – tenorisaksofoni, klarinetti
  • Hayden Powell – trumpetti, flyygelitorvi
  • Kristoffer Kompen – pasuuna, baritonitorvi
  • Rob Waring – vibrafoni
  • Adrian Løseth Waade – viulu
  • Per Zanussi – basso
  • Gard Nilssen – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *