Martti Vesala Soundpost Quintet – Stars Aligned


Trumpetisti Martti Vesalan johtaman Soundpost Quintetin ensimmäinen levy esitteli yhtyeen jolla oli toinen jalka tukevasti mm. Wayne Shorterin ja Miles Davisin 60-luvun post-bopissa ja toinen vähän modernimman abstrakteissa sfääreissä. Toinen levy Stars Aligned jatkaa määrätietoisesti samoilla poluilla, mutta linja on hieman yhtenäisempi 60-lukulaisen post-bopin ja modaalisen jazzin perinteestä ammentava.

Vesala on omaksunut klassisen jazzkvintetin luonteen hyvin – hänen trumpettinsa ja Petri Puolitaipaleen saksofonin yhteispeli toimii hienosti. Tärkeissä rooleissa ovat myös pianisti Joonas Haavisto jonka soitossa on McCoy Tynerin henkistä dramatiikkaa ja rumpali Ville Pynssi jonka vaihteleva rytmiikka luo usein jännitettä joka laukeaa helpommin soljuvaksi svengiksi. Basisti Juho Kivivuori on kunnostautunut ehkä enemmän sähköbassospesialistina, mutta perinteisempi bassorooli onnistuu.

Levy tarjoaa tummaa dramatiikkaa ja kuohuvaa myrskyä hienoimmillaan – niinkin vahvasti että kun tyyli vaihtuu hieman rauhallisempaan balladiin The Lost Sea tai Murky Greenin abstraktimpaan leijailuun niin vähän jäntevämpää meininkiä alkaa heti kaipaamaan.

Nykysukupolven muusikoiden uskaltautiminen kulkemaan yhden jazzin kiistattoman kultakauden jalanjäjissä lämmittää, mutta saappaat ovat isot joten riski oman äänen hukkumisesta on todellinen – verrattuna ensimmäiseen levyyn tuntuu kuitenkin siltä, että bändi on panostanut parhaimpiin puoliinsa. Viime vuosina Suomessa uusien bändien joukossa perinteisempää svengiä on taas alettu kuulla enemmän – tässä kehityksessä Soundpost Quintet on suunnannäyttäjä.

6.4. ilmestyvää levyä voi tilata ennakkoon Levykauppa Äxästä.

  • Martti Vesala – trumpetti, flyygelitorvi
  • Petri Puolitaival – tenorisaksofoni, alttohuilu
  • Joonas Haavisto – piano
  • Juho Kivivuori – basso
  • Ville Pynssi – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *