Jazzpossun huhtikuun 2018 soittolista


Huhtikuu on täällä ja mielenkiintoisia uusia levyjä ja keikkoja riittää! Tässä ajankohtaisimmat jazzit tässä kuussa.

Spotify-tunniste: spotify:user:pas2:playlist:6j7avlM9jhdsR8Gb3IhsAm

Uutuuskatsaus – 1.erä – UK & Australia

 • Chip Wickham – Barrio 71
 • Sons of Kemet – My Queen is Angela Davis
 • Portico Quartet – Double Space

Uutta brittijazzia on tullut syystäkin hehkutettua viime aikoina säännöllisesti – tälläkin hetkellä suuri osa kiinnostavimmista uusista levyistä jazzin lähimaastosta tulee Brittein saarilta. Saksofonisti/huilisti Chip Wickhamin edellinen levy La Sombra vetosi Timo Lassyn ja Five Corners Quintetin musiikin ystäviin, ensimmäinen näytebiisi Barrio 71 tulevalta levyltä Shamal Wind antaa ymmärtää että nyt meno on vähän järeämpää 70-luvun vaihteen spiritual jazz -henkistä kamaa – levy ilmestyy toukokuun 25. ennakkotilaukset käynnissä nyt.

Brittijazzin keskeinen hahmo Shabaka Hutchings tuli suomalaisille yleisöille ehkä ensin tutuksi Tampere Jazz Happeningin kautta Sons of Kemetin riveissä – uusi levy Your Queen is a Reptile on nyt ilmestynyt, julkaisijana mielenkiintoisesti Impulse! jonka uusi aktivoituminen Universal Music Groupin osana ei ole yleisesti ottaen ollut hienon historian arvoinen esitys, mutta nyt on tarjolla labelin arvolle sopivaa kamaa vielä trendikkäästi musta-oransseissa väreissä.

Ei ole Portico Quartetin Art in the Age of Automation vanhentunut vuottakaan kun on uutta levyä tulossa – Untitled (AITAOA #2) tosin juontaa juurensa samoihin sessioihin kun viime vuotinen levy. Ennakkotilaukset käynnissä – julkaisupäivä 27.4.

 • Laurence Pike – Life Hacks

Australialaisista muusikoista kuuluu jazzpiireissä suhteellisen harvoin – yleensä kyseessä on pianotrio Necks ja hieman samanhenkisillä ambient-jazz eväillä on liikkeellä myös rumpali Laurence Pike jonka uusi levy Distant Early Warning kuulostaa varsin hyvältä.

jazzahead 2018!

 • Philip Clemo – Liberation
 • Daniel Erdmann’s Velvet Revolution – Les Frigos
 • Freedoms Trio  – Phlyde
 • The KutiMangoes – This Ship Will Sink

Jazzammattilaisten vuoden merkittävin verkostoitumistapahtuma jazzahead! 2018 järjestetään Bremenissä tässä kuussa – kuuntelin läpi näytteet kaikilta showcase-esiintyjiltä, tässä muutama poiminta.

Brittiläisen Philip Clemon 2016 julkaistu ambientti hitaasti avautuva Dream Maps osoittautui mainioksi levyksi – mukana mm. norjalaistrumpetisti Arve Henriksen. Saksalaissaksofonisti Daniel Erdmannin intiimin Velvet Revolution trion jäsenet saattavat olla jazzkeikkoja seuraaville suomalaisille hyvinkin tuttuja – Erdmann itse soitti aikoinaan Mikko Innasen Innkvisitiossakin ja moniinkertainen Suomen kävijä viimeksi taisi jokunen vuosi sitten kiertää Vapaat äänet -kiertueella Suomea Vincent Courtois’n Mediumsissa, Ranskalaisviulisti Théo Ceccaldi on myös nähty Suomessa Vapaiden äänien tuottamana trionsa kanssa pari vuotta sitten. Vibrafonisti Jim Hart sen sijaan tunnetaan parhaiten yhteistyöstään Marius Nesetin kanssa ja on tämän eri kokoonpanoissa nähty Suomessakin.

Erilaisten musiikkityylien ja kulttuurien kohtaamisia löytyy jazzaheadin ohjelmistosta aina runsaasti. Freedoms Trion kolme soittajaa vaikuttavat nyt pohjoismaissa, mutta kotimaat ovat Norja, Brasilia ja Mosambik. Afro-beat henkeä ja afrikkalaisia rytmejä on tarjolla jazzaheadissa useammalta kokoonpanolta – Tanskasta tulee The KutiMangoes.

Uutuuskatsaus – 2.erä

 • Helsinki-Cotonou Ensemble – Nonvi Tche
 • Hailu Mergia – Anchihoye Lene
 • Timo Lassy & Joyce Elaine Yuille – Harlem’s Way
 • Juhani Aaltonen & Raoul Björkenheim – Path With Heart
 • The Nels Cline 4 – Swing Ghost ’59
 • Mary Halvorson – In the Second Before
 • George Colligan – More Powerful Than You Could Possibly Imagine

Afrikkalaisen rytmiikan aasinsillalla takaisin uutuuslevyihin – juuri uuden levyn We Are Together on julkaissut Helsinki-Cotonou Ensemble – julkkarikeikka Tavastialla 11.4.

Hailu Mergian tarina 70-luvun ethiojazz hahmosta Washington DC:n taksikuskiksi ja uusi aktiiviura niin kiertueella kuin uusilla levytyksillä Awesome Tapes from African Brian Shimkovitzin kätilöimänä tuli monelle suomalaisellekin tutuksi mm. Hesarin jutun kautta Mergian vieraillessa Helsingissä 2014 We Jazz -klubilla. Mergian uusi levy Lala Belu on saanut erittäin positiivisen vastaanoton Internetissä – ethiojazzin mystistä taikaa on tallella.

Vuoden odotetuimpia kotimaisia julkaisuja lienee varmasti 27.4. julkaistava Timo Lassyn Lassy Moves jolta on julkaistu toinen ennakkoraita Harlem’s Way jossa laulusolistina Joyce Elaine Yuille.  Juhani Aaltonen ja Raoul Björkenheim puolestaan yhdistävät voimansa uudella duo-levyllä Awakening – hieman yllättävä, mutta luonteva kohtaaminen.

Amerikkalaisista tämän päivän jazzkitaristeista The Nels Cline 4:ssä kuullaan kahta – Clinen lisäksi mukana tänä vuonna omankin levyn julkaissut Julian Lage. Uusi levy Currents, Constellations tulossa Blue Notella 13.4. – ennakkoraita Swing Ghost ’59 kertoo vertauskuvallisesti musiikin keinoin svengaavan kompin jäämisestä tasaisen rytmin jalkoihin. Mary Halvorsonin uudella tupla-levyllä Code Girl avant-garde ilmaisuun oman vahvan lisänsä.

Uutuuslevystä käyköön vielä viimevuotinen pianisti George Colliganin More Powerful koska itse sen vasta löysin.

Tämän kuun tulevat keikat ja April Jazz

 • Michael Brecker – Escher Sketch (A Tale of Two Rhythms)
 • Signe – Pitkin Pitkää Iltaa
 • Cameron Graves – Planetary Prince
 • EST Symphony – Dodge the Dodo
 • Maria Faust – Medusa
 • Ambrose Akinmusire – Response

Sitten ajankohtaiseen keikkatarjontaan – edesmenneen Michael Breckerin musiikkia tulkitsevat Koko Jazz Clubilla 5.4. Joonatan Rautio, Varre Vartiainen, Jukkis Uotila, TImo Hirvonen ja Jussi Lehtonen.

Alkuvuodesta uuden EP:n julkaissut kolmen laulajan ja yhden laulavan basistin Signe esiintyy tässä kuussa paitsi 8.4. ilmaisessa kotikonsertissa (jonka 15 hengen kiintiö lienee jo täynnä, mutta Facebookin kautta voi yrittää vielä) myös hieman enemmän väkeä vetävässä Tenho Restobarissa Sunjazz -sarjassa 15.4.

Cameron Graves nousi suurten yleisöjen tietoisuuteen Kamasi Washingtonin bändin pianistina – nyt hänen omaa trioaan on tilaisuus kuulla G Livelabilla 19.4.

Vaikka kiitos Tampere Jazz Happeningin, We Jazzin ja Turku Jazz Festivalin jazzfestarikausi ei nyt enää tunnu niin kovin kesäpainotteiselta niin kyllä lähestyvä April Jazz henkisesti vieläkin tuntuu espoolaisesta uuden festarikauden alkuna. Vuoden ohjelmistoa on ollut esillä näissä soittareissa aiemminkin tänä vuonna, mutta vielä muutama vuoden tärppi.

Avajaisiltana Tapiolasalissa liian nuorena edesmenneen Esbjörn Svenssonin musiikkia esittää E.S.T. Symphony -projekti. Mukana Svenssonin E.S.T .trion alkuperäisjäsenet Dan Berglund ja Magnus Öström ja suomalaisesta jazztähdistä Iiro RantalaVerneri Pohjola ja Manuel Dunkel Tapiola Sinfoniettan tuodessa sen symphony-elementin.

Viime vuoden We Jazzissakin vieraillut saksofonisti Maria Faust tulee April Jazzeille laulaja Kira Skovin kanssa, mutta noteerattakoon tässä myös Faustin uusi oma levy Machina.

Trumpetisti Ambrose Akinmusirea on saatu Suomessa kuulla elävänä viime vuosina useampia kertoja ja mikäs siinä kuunnellessa – onhan herra yksi tämän hetken kuumimpia nimiä. Edellinen vierailu April Jazzeilla 2014 on jäänyt hyvin mieleen vahvana keikkana joten tämä lienee Jazzpossulle tämän vuoden festivaalin ennakkoon eniten odotettu setti.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *