Kerava Jazz 2018: Berghäll Kujanpää Duo & Svenska Kaputt


Puhaltaja Joakim Berghäll ja pianisti Antti Kujanpää avasivat Kerava Jazzin pääpäivän aurinkoisena lauantai-iltapäivänä Kerava-salissa uudella duo ohjelmistolla Space Laundry. Teoksen taustalla oleva ajatus on kantaaottava – ihmiskunta ahneudellaan tekee maa-planeetasta kosmista likapyykkiä ja ainoa pitkän tähtäimen toivo on löytää jostain uusi planeetta uhriksi.

Musiikissa pesulateema oli läsnä konkreettisesti Suomenlinnassa sijaitsevassa pesulassa äänitettyä äänimateriaalia joka paikoin rytmitti perkussiivisesti noin tunnin yhtäjaksoista settiä. Avaruudellisuutta tunnelmaa toivat musiikin verkkaus ja vähäsanainen harkitsevaisuus – se oli musiikkia suuressa mittakaavassa pienin liikkein. Vaikka Berghäll käytti paikoin free jazzmaisia tehokeinoja soitossaan baritonisaksofonilla ja bassoklarinetilla niin mitään voimapuhallusta ei ollut kyseessä vaan selvästi kuuluivat myös Kujanpään piano ja sähköpiano ja se pyykkitupakin.

Berghäll ja Kujanpää ovat soittaneet yhdessä aiemminkin mm. Auteur Jazz yhtyeessä ja molemmilla on myös duo-kokemusta levynmittaisista projekteista. Berghällin molemmat omissa nimissä julkaistut levyt Dialogues I ja Dialogues II ovat juurikin duo-levyjä – ensimmäisessä yhteistyökumppanina joka raidalla eri pianisti ja toisessa eri kitaristi. Kujanpää puolestaan teki Little Blue nimellä duo-levyn trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuoren kanssa – kevennetty versio Big Blue -kvartetista siis. Duosoiton avarat mahdollisuudet sopivat molemmille hyvin ja vapaamuotoinenkin yhdessä luominen tuntui luontevalta.

Berghäll Kujanpää Duo:

  • Joakim Berghäll, baritonisaksofoni, bassoklarinetti
  • Antti Kujanpää, piano, koskettimet

Festivaalin ohjelmiston odottamaton valopilkku allekirjoittaneelle oli Svenska Kaputt -yhtye joka on rauhalliseen tahtiin julkaissut kaksi oivaa levyä viimeisen viiden vuoden sisään, mutta yleisesti ottaen pitänyt suhteellisen matalaa profiilia mitä keikkailuun ja kiertueisiin tulee. Erityisen mielenkiintoiseksi vierailun Suomeen teki se, että jälkimmäinen pari vuotta sitten ilmestynyt levy on nimeltään Suomi ja sinivalkoisia kansia myöten on kunnianosoitus maamme, jota bändin johtohahmo saksofonisti Jonas Kullhammar muutamaan otteeseen spiikeissään maailman mahtavimmaksikin kohteliaasti kutsui – musiikille ja tämä vierailu oli ensimmäinen kerta kun tätä materiaalia Suomen maaperällä soitetaan. Erityisinä musiikillisina innoittajina on mainittu Seppo “Paroni” Paakkunainen, Edward Vesala, Matti Oiling ja Tasavallan Presidentin rumpali Vesa Aaltonen.

Bändi on kokoonpanoaan myöten sekoitus jazz- ja rock-henkistä tekemistä. Kullhammar ja basisti Torbjörn Zetterberg vaikuttavat ensisijaisesti jazzpiireissä, kitaristi Reine Fiske ja rumpali Johan Holmegard enemmän rock-puolella – ehkä parhaiten he ovat tunnettuja pitkäaikaisina Dungen-bändin jäseninä.

Musiikissa tämä vaikutteiden kirjo kuuluu rock-jamitteluhenkisinä toistuvina bassokuvioina ja sointukiertoina ja toisaalta melko vapaankin improvisoinnin hengessä toteutettuina jaksoina ja paikoin sooloissa joissa Holmegard heitti löylyä nopealla free jazz -hengessä svenganneella ride-symbaalilla. Soundiin monipuolisuutta toivat elektroniset efektit ja sekä Fisken että Zetterbergin paikoin soittama piano.

Ehkä se rock-puoli bändin soundista on se joka toimi väkevämmin. Paakkunaiselle omistettu Paroni oli setin alkupuolen kohokohta – siinä on samaa henkeä kuin legendaarisella Tuohi-kvartetin Seagull -vedolla joka kuuluu kyllä allekirjoittaneen aivan suosikkeihin suomalaisen jazzin netistä löytyvistä videotallenteista. Ehkä kuitenkin niitä kimurantimpia avoimia jänniteitä hehkuvia hetkiäkin tarvitaan ettei mene liian yksipuoliseksi.

Lähes pelkästään Suomi -levyn kappaleista koostunut setti tarjosi mukavan yllätyksen vielä encoren muodossa kun päätökseksi saatiin kuulla ensimmäiseltä levyltä lempeän melodinen Happy Ending joka on oma kestosuosikkini bändin ohjelmistosta – ilahduttavasti mukana oli myös suhteellisen töykeiden elektronisten efektien maustama karhea bassosoolo niinkun biisiin kuuluu.

Svenska Kaputt:

  • Jonas Kullhammar, saksofonit, huilu
  • Reine Fiske, kitara, piano
  • Johan Holmegard, rummut
  • Torbjörn Zetterberg, basso, piano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *