Otis Sandsjö – Y-OTIS


Olen tutustunut ruotsalaissyntyisen, Berliinissä vaikuttavan saksofonisti Otis Sandsjön soittoon lähinnä We Jazzin kautta – ensin Markus Pesosen isossa Hendectet -kokoonpanossa We Jazz 2014:sta ja sitten Lucia Cadotschin mainiossa Speak Low -projektissa 2016. Tuntuukin sopivalta, että We Jazz on julkaissut Sandsjön debyytin Y-OTIS.

Akustista ja elektronista varsin rennolla otteella yhdistelevä levy sopii We Jazzin julkaisujen sarjaan – siitä nimittäin tulee vahvasti mieleen Emma-voittaja 3TM:n Form. Syntetisaattoreita soittavat muiden soittimien ohella Sandsjö itse, basisti Frans Petter Eldh ja kosketinsoittaja Elias Stemeseder – kaikki rumpali Tilo Weberiä lukuunottamatta siis – ja tuloksena on tämän vuosikymmenen eri tyylejä ja äänimaailmoja yhdistelevää elektro-akustista musiikkia.

Elektronisen musiikin ja jazzin yhdistely on ollut varsin eurooppalainen juttu ja viime vuosikymmenten merkittävä suuntaus Esbjörn Svenssonista eteenpäin. Sandsjön musiikki luo kuitenkin mielleyhtymiä myös Atlanttin toiselle puolen – paikoin mieleen tulevat vahvastikin Chicagon avant-gardistit kuten Jeff Parker tai Jamie Branch, toisinaan Sandsjön soitto ja sävellykset tuovat taas mieleen Tim Bernen. Y-OTIS on hieman katkonaisia hiphop biittejä, vähän häröjä hommia mutta ei kuulijaa aggressiivisesti haastavaa kuitenkaan.

Pohjimmainen sanoma lienee kuitenkin elektronisen musiikin inhimillistyminen – efektit ja syntetisaattorit ja konemusiikin sanasto ja kielioppi ovat nyt osa improvisoivan luovan muusikon työkalupakkia siinä missä akustisetkin soittimet.

Levy tuntuu ensin siltä, että siitä puuttuu maamerkkejä ja kiintopisteitä – jokseenkin irralliselta kokoelmalta erilaisia ideoita. Useampi kuuntelu kuitenkin paljastaa, että jotain tästä levystä jää korvan taakse joka kerralla kuitenkin. Vahvempaa akustisen ja elektronisen vuoropuhelua jää kuitenkin kaipaamaan – raidoista onnistunein on etukäteen digisinglenä julkaistu YUNG jossa määrätietoisempi asenne johtaa mieleen jäävään lopputulokseen.

Uutta levyä myy We Jazz – LP , CD ja kasetti löytyvät.

  • Otis Sandsjö – saksofoni, klarinetti, syntetisaattorit
  • Frans Petter Eldh – basso, syntetisaattorit
  • Elias Stemeseder – syntetisaattorit, Wurlitzer, urut
  • Tilo Weber – rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *