Ruokangas Hako-Rita – Mono & Dialogues


Oulun seudulla vaikuttava kitaristi Heikki Ruokangas on soittanut duona toisen kitaristin Henrik Hako-Ritan kanssa jo vuodesta 2012. Nyt duon etupäässä Ruokankaan kynästä lähtöisin olevaa musiikkia on julkaistu Mono & Dialogues -levyllä joka henkisesti tuntuu suoralta jatkolta vuosi sitten julkaistulle soololevylle Monologues.

Musiikki on rosoisen avant-gardehenkistä – Derek Baileyn, Eugene Chadbournen, Marc Ribot’n ja Mary Halvorsonin otteet tulevat usein mieleen. Siinä säilyy kuitenkin tietty viehtymys yksinkertaiseen melodiikkaan. Parhaiten musiikin henkeen sisälle pääsee kahdessa lainakappaleessa jossa tutut melodiat auttavat hahmottamaan sävellyksen, tekstuurin ja improvisoinnin rajapintoja – omaperäiset tulkinnat saavat Gershwinin Summertime ja Leevi and the Leavingsin Jos Lähdet Laila.

Kitarasoundit vaihtelevat akustisista rankasti särjettyyn ja vaihtelua on myös kahden kitaristin rooleissa kahden rintaman tasa-arvoisesta räiskinnästä Ghost Waltzin (jonka arpeggio-säestys tuo kovasti mieleen Frank Zappan Sleep Dirtin))perinteisempään solisti-säestäjä -duettoon ja nimenmukaisesti soolokitaramateriaaliakin löytyy. Event Horizonissa Hako-Rita vaihtaa rumpuihinkin. Hyvässä ja huonossa levy (hyvässä) säilyy tunnelmaltaan yhtenäisenä eli (huonossa) tuntuu tasapaksulta.

Musiikki ei ole päällekäyvän aggressiivista, mutta jotain surumielistä raskauden tunnetta sen kuuntelu usein herättää – kylmää vettä, viileää terästä, ruostunutta rautaa, rosoista kivipintaa, näiltä levy tuntuu. Paikoin kuitenkin rujo kauneus nousee pintaan.

Levyä voi ostaa julkaisija Eclipseltä. Lokakuuksi on kaavailtu myös vinyylipainosta – sen rahoitukseen voi osallistua 15.7. asti Mesenaatti-palvelussa.

  • Heikki Ruokangas, kitara
  • Henrik Hako-Rita, kitara, rummut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *